annonse1

annonse2

annonse3

annonse4

mandag, 25 april 2016 09:56

NM for Ungdomsbedrifter

Skrevet av
NM for Ungdomsbedrifter Foto: InfinityCharger UB

Statsminister Erna Solberg har i mange år engasjert seg i arbeidet for entreprenørskap i utdanning. Torsdag klokken 16 står hun for den offisielle åpningen av NM.

– Vi i regjeringen heier på de unge! Ungt Entreprenørskap er en viktig institusjon som får frem skaperkraften hos unge, noe som vil komme godt med når fremtidens arbeidsplasser skal skapes, sier statsministeren.

Tøff konkurranse
74 ungdomsbedrifter har gjennom lokale messer kvalifisert seg til den nasjonale finalen, mens kun én fra hvert fylke konkurrerer om hederstittelen Norges beste Ungdomsbedrift 2016. Vinneren representerer Norge på EM i Sveits i sommer. Nær 100 dommere fra arbeids- og næringsliv skal juryere ungdomsbedriftene de to dagene.

Og juryene skal få litt å bryne seg på: En fortøyningsløsning som følger tidevannet, rødbet-chutney, botanisk interiør og skreddersydde hundeklær er blant produktene de skal få se. Elevene skal presentere bedriftene sine på stand og på den store NM-scenen, de skal ha dybdeintervjuer med dommerne, og for å være i det absolutte toppskiktet, må bedriften ha en solid og troverdig forretningsplan.

Innovatører trengs overalt
Konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath, er styreleder i Ungt Entreprenørskap. Hun mener norsk utdanning må tilpasses nye arbeidsmarkeder og en ny situasjon i norsk næringsliv.

– Alle snakker om at Norge står overfor store omstillinger, men vi snakker for lite om hvordan dette bør innvirke på den utdanningen de unge får. Det er etterspørsel etter mennesker med evne og vilje til å ta initiativ – mennesker med kompetanse på kreativitet og nyskapingsprosesser. Innovatører trengs overalt i samfunnet – både i offentlige og private virksomheter. Elever som får erfaring med dette i utdanningen står bedre rustet når de skal ut i arbeid, sier Brath.

Dette skoleåret har 10 740 elever i videregående skoler drevet Ungdomsbedrift. Elevene starter, driver og avvikler sine egne bedrifter med lærer som veileder og mentor fra næringslivet. Elevene utvikler forretningsideene selv, de produserer og markedsfører varene og tjenestene, de utarbeider budsjetter og fører regnskap – og sist, men ikke minst; de jobber sammen i team for å oppnå resultater.