torsdag, 09 mai 2024 08:46

Folk velger partnere som ligner dem selv

Skrevet av
– I gjennomsnitt velger vi partnere som ligner litt på oss selv når det kommer til BMI og høyde, men det er utdanningslengde som får klart størst utslag, sier FHI-forsker Hans Fredrik Sunde. – I gjennomsnitt velger vi partnere som ligner litt på oss selv når det kommer til BMI og høyde, men det er utdanningslengde som får klart størst utslag, sier FHI-forsker Hans Fredrik Sunde. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Folk velger partnere som ligner på dem selv når det gjelder BMI, høyde og utdanningslengde, slår en ny FHI-studie fast. Utdanning er den viktigste faktoren.

– I gjennomsnitt velger vi partnere som ligner litt på oss selv når det kommer til BMI og høyde, men det er utdanningslengde som får klart størst utslag. Det vil si at vi nå i hovedsak finner partnere som har ganske lik utdanningslengde som oss selv, sier forsker Hans Fredrik Sunde ved Senter for fruktbarhet og helse ved Folkehelseinstituttet.

Sammen med andre forskere ved FHI har han studert hvilken grad forskjellige par ligner på hverandre når det kommer til genetiske tilbøyeligheter.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Nytt fenomen med lik BMI

Mens forskerne finner genetiske spor på at vi gjennom lang tid har valgt partner med mer eller mindre samme høyde som oss selv, mener forskerne det er mer nylig at vi nå også velger partnere som også er like oss på BMI og utdanningslengde.

– Funnene våre indikerer at partnervalg basert på likhet i høyde har foregått i mange generasjoner, og at de genetiske konsekvensene, slik som økte forskjeller i genetisk tilbøyelighet, har stabilisert seg. Det samme gjelder ikke for BMI eller utdanningslengde. Her vil vi nok se økende forskjeller i genetisk tilbøyelighet i kommende generasjoner, sier Sunde.

Forskerne så imidlertid ingen tegn på at folk velger partnere som har lik genetisk tilbøyelighet for psykisk helse som seg selv.

– Kan føre til sosial ulikhet

Sunde påpeker at sortering på valg av partner kan bidra til større sosial ulikhet.

– En med lav utdanning, og da gjerne dertil lav inntekt, får da en partner som også har lav utdanningslengde og lav inntekt. De med høy utdanning og høy inntekt finner også en partner med samme utdanningslengde. Det blir økende forskjeller fordi færre vil være på midten når de med lav og høy utdanning ikke velger hverandre. Partnervalg kan derfor være en av forklaringene på hvorfor vi har sett økende sosiale ulikheter i Norge, sier Sunde.

Andre saker å lese

Stortingsrepresentantene øker trolig lønna med 5,2 prosent

19-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Stortingsrepresentantene øker trolig lønna med 5,2 prosent

Den menige stortingsrepresentant skal nå tjene 1,171 millioner kroner, i alle fall er det forslaget som trolig vedtas torsdag.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå kan du vippse til dansker og finner

19-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Nå kan du vippse til dansker og finner

Fra i dag blir det like enkelt å vippse dansker og finner som det er å vippse nordmenn. Men det koster 4 prosent av beløpet.

Les mer i RingeriksAvisa

Medietilsynet: Lotto-sendingene på NRK er ikke reklame

18-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Medietilsynet: Lotto-sendingene på NRK er ikke reklame

Lotto-trekningen og de andre pengespillene som sendes på NRK er ikke å anse som markedsføring og derfor fullt lovlige, fastslår Medietilsynet.

Les mer i RingeriksAvisa

Drapet i Mjøndalen: Forsøker å avhøre siktede i løpet av formiddagen

17-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Drapet i Mjøndalen: Forsøker å avhøre siktede i løpet av formiddagen

Mannen i 20-årene som er siktet for å ha drept en kvinne i 30-årene i Mjøndalen søndag kveld, skal etter planen avhøres mandag formiddag.

Les mer i RingeriksAvisa