torsdag, 11 april 2024 11:57

Dugnadsbot er ulovlig – kutt i felleskostnader er OK

Raker og river må fram når dugnaden blåses i gang rundt om i borettslag og sameier. Maling står også gjerne på programmet, og da kan man lokke med kompensasjon for dem som deltar. Bot til unnasluntrere er ikke lov. Raker og river må fram når dugnaden blåses i gang rundt om i borettslag og sameier. Maling står også gjerne på programmet, og da kan man lokke med kompensasjon for dem som deltar. Bot til unnasluntrere er ikke lov. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Når naboen ikke stiller til dugnad, kan ikke borettslaget ilegge bot. Derimot kan de lokke med lavere kostnader til dem som stiller opp.

Mange borettslag og sameier bruker dugnad for å få ned kostnadene. Samtidig kan det være en fin måte å bli kjent med naboene på. Så fins det folk som verken kan eller vil stille til dugnad, og det har de full rett til, ifølge Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

– Det er lov å droppe dugnaden. Det gjelder uansett hva slags grunn man har – det er ingen juridisk plikt å arbeide på dugnad, sier advokat Line Bjerkek hos NBBL.

Kutt er greit

Dermed er det ulovlig å sende folk faktura for manglende oppmøte, slik noen borettslag og sameier har gitt. I stedet kan man bruke en godtgjørelse som gulrot for å få folk til å møte opp.

– Et eksempel er maling av egen garasje på dugnad. Da må den som ikke maler selv, betale malekostnadene. I praksis løses dette ved at de eierne som har deltatt på dugnaden, får redusert felleskostnad den aktuelle måneden. Beløpene skal tilsvare en normal godtgjørelse for denne typen arbeid, sier Bjerkek.

Hun ramser opp en del tips som kan trekke folk til fellesinnsatsen: Kaffe og kaker, en grei liste over gjøremål og mulighet for innsats på en selvvalgt dag. Fint vær skader heller ikke.

– Pass på helse og sikkerhet

Advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund minner om at HMS-reglene må følges når folk stiller opp gratis for fellesskapet.

– Styret der du bor, har ansvar for å følge HMS-regler for det aktuelle arbeidet. Du skal ikke måtte stå øverst på en stige og balansere oppunder et høyt takmøne, for eksempel. Styret skal gjøre det de kan for at folk ikke skader seg, sier hun.

Andre saker å lese

Eirik Jensen må tilbake i fengsel

24-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Eirik Jensen må tilbake i fengsel

Kriminalomsorgen har besluttet at den korrupsjonsdømte ekspolitimannen Eirik Jensen (66) må tilbake i fengsel. Jensens advokat mener det vil være direkte skadelig.

Les mer i RingeriksAvisa

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

24-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier.

Les mer i RingeriksAvisa

FredagsQuiz

24-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens spørsmål. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Problemer hos Telia er nå fikset

23-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Flere Telia-kunder mistet ved 21-tiden torsdag kveld internett. Nettselskapet opplyser at de jobber med feilsøking.

Les mer i RingeriksAvisa