søndag, 10 april 2016 12:41

Nå skal thaiene kaste vann på hverandre i tre dager - Få vet hvorfor Song Kran feires

Skrevet av Harald Henschien
Nå skal thaiene kaste vann på hverandre i tre dager - Få vet hvorfor Song Kran feires Foto: TAT - Tourist Authorites of Thailand

Det som i århundrer har vært en respektfull feiring der et nytt år, eller sesong om man vil,  står for døren, har utartet til en regulær vannkrig der utagerende turister er ”verstingene”.
Song Kran starter 13. april og varer i tre dager, ofte lenger.

Respekt for foreldrene

Under denne høytiden er det de gamle som står i sentrum. Alle besøker sine eldre slektninger og bistår dem og viser dem respekt. Til gjengjeld vil de eldre velsigne sine etterkommere med noen dråper vann som strykes på pannene deres. Dette symboliserer lykke og hell.
Etter en tørr og kjølig årstid var det i tidligere tider under Song Kran vanlig at barn og unge gikk til elvene og hentet vann til de gamle i landsbyene.  Vannet ble båret i beholdere på ryggen.
På den måten kunne de gamle få et etterlengtet bad for første gang på mange uker.
Disse fine tradisjonene har måttet vike. Nå har det utartet til vannkrig, særlig på turiststedene.

Fyrverkeri

Den 13. april er det mange steder på landsbygdene voldsomme fyrverkerier. Det gjøres for å skremme onde ånder vekk og bringe gode tider i det nye året. Det finnes fortsatt i dag mange som tror på onde ånder og spøkelser i Thailand.

Den store vannfesten

Verst er det i den viltre byen Pattaya.  I en uke står turistene langs fortauene utstyrt med vannbøtter og vanngeværer. Ingen forbipassrende slipper unna en ofte uønsket dusj. Bilene kjører med vindusviskerne i gang hele tiden.
Kombinert med fyll, hojing og skriking, blir en norsk russefeiring nærmest som et kaffeslabras å regne.

Bangkok måtte ta strenge grep

Gjenger av glade ungdommer kjører rundt i pick up biler lastet med vanbøtter. På fortauene venter ”fiendene”.
Ungdommer samlet seg før også på gangbroer og kastet vann på kjørende under. En rekke mopedister røk om kull og ble ofte hardt skadet, noen til og med drept.
Det er nå forbudt å benytte gangbruer for vannkasting. All spruting vann og all musikk skal opphøre ved mørkets frambrudd. Festligheten i Bangkok varer kun i tre dager.
Befolkningen har satt stor pris på disse restriksjonene.

Song Kran handler om å ære og hedre de eldre. Det er det mange av de yngre som ikke har skjønt. I alle fall ikke turistene.
Song Kran feires også i Laos og deler av Kina.

song kran2
Det handler om respekt for eldre (Foto: Tevaprapas)

Sist redigert søndag, 21 august 2016 18:34