tirsdag, 13 september 2022 08:24

Ulovlig bruk av droner skaper problemer ved norske flyplasser

Skrevet av
All ulovlig droneflyging rundt norske flyplasser blir anmeldt av Avinor. All ulovlig droneflyging rundt norske flyplasser blir anmeldt av Avinor. Foto: Geir Olsen / NTB

Ulovlig bruk av droner rundt norske flyplasser er et økende problem for Avinor. Bare på Oslo lufthavn skjer det 50 ganger i måneden.

Det er ikke lov å fly med drone nærmere enn fem kilometer fra lufthavner med mindre noe annet er avtalt. Avinor, som er den største eieren av norske flyplasser, opplever at problemet med ulovlig flygning med drone rundt flyplassene er et økende problem, skriver NRK.

– Ulovlig droneflyging har ved flere tilfeller forstyrret flytrafikken kraftig ved flere av Avinors lufthavner, sier Mats Gjertsen, leder for trafikkstyring og deteksjon av droner i Avinor.

– I verste fall kan en kollisjon mellom fly og drone føre til et flyhavari. I Avinor ser vi svært alvorlig på dronebruk rundt lufthavnene, og vil politianmelde enhver sak hvor droner utgjør en fare for flytrafikken, sier Gjertsen.

Bøtene starter på 8.000 kroner og går oppover, alt etter alvorlighetsgraden. Dersom en flyplass må stenge fordi det er observert en drone i området, kan det utløse et erstatningsansvar i millionklassen.

– Vi har en oppfattelse av at mange av dem som kjøper droner til privat bruk ikke kjenner godt nok til regelverket og vi reagerer på flere måter om vi får en anmeldelse, sier Per Øyvind Haugen, politiinspektør i Politidirektoratet.

Andre saker å lese

Vålerenga ydmyket serieleder Oilers

04-02-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Vålerenga knuste serieleder Stavanger Oilers 6-1 på hjemmebane lørdag. Steffen Thoresen spilte sin 914. kamp i norsk eliteserie da Manglerud Star tapte klart.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 5

04-02-2023 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 5

Her er de ferske eiendomsoverdragelsene fra den siste uken.

Les mer i RingeriksAvisa

Storhamar dominerte mot Stavanger Oilers – Stjernen med maktdemonstrasjon

03-02-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Det ble en fest for hjemmefansen da Storhamar slo Stavanger Oilers på egen is i eliteserien ishockey. Stjernen ydmyket Frisk Asker i en målfest.

Les mer i RingeriksAvisa

Bil krasjet i gangbrua - E16 stengt på ubestemt tid

03-02-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Bil krasjet i gangbrua - E16 stengt på ubestemt tid

E16 mellom Skui og Sollihøgda er sperret i begge retninger på ubestemt tid etter at et kjøretøy kjørte inn i en gangbru. Det er ikke meldt om personskader.

Les mer i RingeriksAvisa