torsdag, 02 april 2020 12:34

Astrid Nøklebye Heiberg er død

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Astrid Nøklebye Heiberg, her under et arrangement i 2018. Astrid Nøklebye Heiberg, her under et arrangement i 2018. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Psykiater og Høyre-politiker Astrid Nøklebye Heiberg er død. Hun ble 83 år gammel.

«Etter lengre tid med sykdom døde Astrid i natt hjemme i egen seng, stille og pent», skriver familien på Facebook.

– En av dem som har gått foran, har gått bort, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Ifølge henne kjempet Heiberg hele sitt liv mot urettferdighet.

– Som ung psykiater kjempet hun for homofiles rettigheter og startet arbeidet med å fjerne homofili som diagnose. Som Stortingets eldste representant gjennom tidene kjempet hun for aktive eldre og mot aldersdiskriminering i arbeidslivet, sier Solberg.

– Astrid har betydd mye for mange, både politisk og personlig, fastslår hun.

Fornyet Røde Kors

I 1993 ble Heiberg valgt som president i Røde Kors, et verv hun hadde til 1999. Hun fikk da status som ærespresident i organisasjonen.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Astrid Nøklebye Heibergs bortgang, sier Sven Mollekleiv, som var generalsekretær i Norges Røde Kors fra 1991 til 2001 og president fra 2008 til 2017.

– Astrid utgjorde en stor forskjell for veldig mange mennesker. De som møtte henne personlig, fikk oppleve en mentor, inspirator og veileder. Mange flere fikk føle Astrids humanitære kraft gjennom hennes evne til å fornye og styrke den globale Røde Kors-bevegelsen, sier han.

En foregangsperson

Heiberg var også president i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde-Halvmåneforeninger fra 1997 til 2001. Hun ble i 2011 tildelt den internasjonale Røde Kors-bevegelsens høyeste utmerkelse, Henry Dunant-medaljen, for sin innsats.

Hun kalles en foregangsperson i organisasjonene og en som alltid sto opp for menneskeverd og likeverd.

– Hun arbeidet for at alle skulle ha lik rett til omsorg og lik rett til å være en ressurs i eget og andres liv, sier Mollekleiv.

NTB