tirsdag, 29 desember 2020 10:31

Gorilla har hovedrolle i ny familiefilm

Skrevet av NTB-TT-Gunnar Rehlin
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
«Den fantastiske Ivan» forteller en historie fra dyrenes perspektiv. Menneskene i filmen har bare biroller. «Den fantastiske Ivan» forteller en historie fra dyrenes perspektiv. Menneskene i filmen har bare biroller. Foto: Disney

I Disney-filmen «Den fantastiske Ivan» er det dyrene som får stå i sentrum. Menneskeskuespillere dukker opp i biroller.

Hvordan skal det gå for gorillaen Ivan som plutselig må forlate sitt sirkus – for å flytte til en dyrepark?

«Den fantastiske Ivan» er inspirert av den virkelige historien om gorillaen som fra å ha vært attraksjon på et sirkus etter krav og press ble flyttet til en dyrepark. Det resulterte både i bok – og dokumentarfilm.

Den nye filmen, som fikk premiere på Disney+ 18. desember, er inspirert av denne sanne historien og blander dataanimerte dyr (som kan snakke med hverandre) med virkelige skuespillere.

Angela Jolie, Danny DeVito og Helen Mirren bidrar med stemmer – og Sam Rockwell gjør stemmen til selveste Ivan.

Bryan Cranston, for tiden aktuell i HBO-serien «Your Honor», er en av skuespillerne som får ta plass i filmen. Han spiller sirkuseieren Mack – en person med mange lag.

Verken skurk – eller helt

– Han er verken skurk eller helt. Jeg ser ham som en mann med mange feil, men han er en person som innerst inne ønsker å gjøre det riktige. Derfor søker han mot en vei som muliggjør Ivans nye liv.

– Det er mange nyanser ved ham som gjorde at det også var mulig å fremstille ham sårbar, forteller Cranston i et Zoom-intervju.

Nettopp derfor ville han at sirkusdirektøren skulle bære parykk, forteller han videre, og skyter inn:

– Og når parykken blåser av hodet på ham, så føler han seg avkledd og forlegen. Mot slutten av filmen vet han imidlertid hvem han er, han aksepterer det – og hva skjer da? Bort med parykken!

Bakte surdeigsbrød

Filmens regissør Thea Sharrock forteller at det var mange ulike perspektiv å holde orden på i hodet under innspillingen.

– Det føltes som om jeg laget filmen flere ganger. Først måtte skuespillerne lese inn stemmene sine, ettersom animatørene trengte det som grunnlag. Så spilte vi inn live-scenene med skuespillerne – for så å avslutte med animatørene.

Mange av de kjente skuespillerne som medvirker i filmen har akkurat som alle andre måttet gjøre tilpasninger og grep under pandemien. Hva gjør man under karanteneperioder, ved siden av å lese manus? Svaret fra Bryan Cranston kommer kjapt:

– Jeg har bakt surdeigsbrød! Det er morsomt, og jeg er stolt over at jeg får det til. Som skuespiller er jeg vant til å måtte improvisere og legge til noe eget. Her var jeg tvunget til å følge en oppskrift.