onsdag, 19 februar 2020 08:01

Fra skrekk og gru til Austens «Emma»

Skrevet av NTB-TT-Gunnar Rehlin
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Viljesterk: Emma er en ung kvinne som styrer sitt eget liv – men som også lager intriger og manipulerer andre. Viljesterk: Emma er en ung kvinne som styrer sitt eget liv – men som også lager intriger og manipulerer andre. Foto: UIP

For fem år siden fikk hun et stort gjennombrudd med rollen i skrekkfilmen «The Witch». I mars dukker Anya Taylor-Joy opp som Jane Austens Emma på lerretene her i Norge.

Filmen får norsk premiere 13. mars og er regissert av Autumn de Wilde.

– Selv om romanen utkom i 1815 er det en svært moderne fortelling. Emma er en kvinne som motsetter seg å bli styrt av samfunnet, sier Anya Taylor-Joy når TT får treffe henne i London.

Det flere ganger filmatiserte kjærlighetsdramaet handler om den unge Emma, som liker å ha en finger med i spillet – ikke minst når det gjelder kjærlighetsanliggender.

Ofte overvurderer hun sine egne Kirsten Giftekniv-evner og forstår ikke når hun står i fare for å såre andre.

– Jeg vil at min Emma skal være en person som ikke alle nødvendigvis liker. Det er allerede for mange heltinner på film som fremstår ufeilbarlig.

– Samtidig vil jeg at publikum skal bry seg om henne også. Hun går over grenser, men hun ser jo også i ettertid hva hun har gjort, fastslår skuespilleren.

Klassekritikk

Første gang Anya Taylor-Joy leste romanen «Emma» var hun 11 år gammel. Siden har hun lest den igjen flere ganger – og hver gang oppdaget noe nytt i den romantiske klassikeren.

– Det er litt urettferdig av folk som lever i dag å dømme handlingen – sett med dagens øyne. På den tiden var kvinners eneste mål å gifte seg. Men Emma vil ikke det, og ettersom hun er morløs og bor alene med faren sin, er hun kvinnen i huset. Hun fatter beslutninger, bestemmer over eget liv og har funnet en måte å få dette til å fungere på, forklarer skuespilleren.

Anya Taylor-Joy synes også handlingen rommer dypere budskap, som kritikk mot fordommer og klassesystemet.

– Dersom man vil lese inn noe moral i fortellingen, så er det at man skal ta vare på hverandre. Familie og kjærlighet, det er tematikk som aldri vil forsvinne, fremholder hun videre.

Sterkt samarbeid

Skrekkfilmen «The Witch» var ikke bare et gjennombrudd for Anya Taylor-Joy, men også for regissør Robert Eggers, som siden har laget en ny runde med skrekk: Kritikerroste «The Lighthouse», med Robert Pattinson og Willem Dafoe i hovedrollene.

Taylor-Joy bekrefter at hun har et nytt samarbeid med Eggers på trappene med den kommende filmen «The Northman», samt muligens en nyversjon av vampyrfortellingen «Nosferatu».

– Vi liker hverandre svært godt, så hvorfor ikke fortsette når man først har funnet noen man samarbeider så godt med? «The Witch» forandret livene til begge. Det er fantastisk å kjenne at vi vokser kunstnerisk sammen.

Innspillingen av vikingeventyret «The Northman» går i gang i Irland mot slutten av mars. På spørsmål om hva hun kan si om filmen, svarer hun leende:

– Ingenting! Bortsett fra at jeg ser fram til å spille mot Alexander og Bill Skarsgård.

Fakta om Anya Taylor-Joy

  • Amerikanskfødt britisk skuespiller.
  • Alder: 23 år.
  • Bosatt i London.
  • Tidigere filmer i utvalg: «The Switch», «Split», «Glass».
  • Aktuell med: Tittelrollen i en ny filmversjon av Jane Austens klassiker «Emma».
  • Kommende filmer: «The New Mutants», «Last Night in Soho», «The Northman».