fredag, 14 februar 2020 08:10

Nå kommer sesong null (3) av «Vikingane»

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Det er klart for mer innblikk i vikingenes hverdagsliv. Nykommer Pia Tjelta her sammen med Trond Fausa Aurvåg, Marian Saastad Ottesen og Jon Øigarden under pressetreffet for lanseringen av den tredje sesongen. Det er klart for mer innblikk i vikingenes hverdagsliv. Nykommer Pia Tjelta her sammen med Trond Fausa Aurvåg, Marian Saastad Ottesen og Jon Øigarden under pressetreffet for lanseringen av den tredje sesongen. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix NTB kultur

– Vi hadde aldri trodd på så høye seertall og popularitet langt utenfor landegrensene.

Det sier Jonas Torgersen til NTB. Sammen med Jon Iver Helgaker har han manus og regi på serien «Vikingane» som er blitt en seerfavoritt av stort format. Første episode av sesong én er sett av 1,7 millioner mennesker, og et imponerende stjernelag av norske skuespillere er med på moroa.

– Vi hadde ganske lave skuldre da vi laget sesong én. Da trodde vi at dette var smalt, for en begrenset gruppe mennesker. Men så viste det seg at denne humoren har ganske bred appell, fortsetter Torgersen – mens Helgaker skyter inn:

– Seriene «Game of Thrones» og «Vikings» har gått foran og beredt grunnen. Disse seriene er veldig seriøse og harde, med lite humor. Vårt grep er at det mellom store slag, og blant store krigerne, også finnes en hverdag. Tenk deg eksempelvis at du skal ut på tokt, du skal være ute på sjøen ukevis. Tror du ikke det var naturlig å holde av plass til en kompis – slik at man ikke risikerte å bli sittende sammen med en man ikke likte? Vi tror jo at slike ting fant sted, og det blir en komisk kontrast til de alvorstunge seriene.

Hilsen fra Vikings

Den første sesongen av «Vikingane» hadde premiere på NRK i 2016.

Netflix sikret seg den engelske versjonen (riktignok med sterk norsk aksent), kalt «Norsemen», og både sesong én og to ligger tilgjengelig på strømmetjenesten, med engelsk tale.

– Hvordan det startet? Vi hørte om runepinner fra vikingtiden der det var risset inn noen skikkelige ukvemsord. Det var tydelig at de hadde «dovegg»-humor da også, og slik kom ideen: Hva om vikingene var ganske alminnelige – som oss? Vi lar det se storslått ut, med troverdige kulisser og kostymer, men så renner det på med dustete replikker og teite problemstillinger som bryter stilen, forklarer Helgaker, og utdyper:

– Vi forteller deg hva som kan ha skjedd mellom slagene. Det åpnet opp en hel verden for oss.

Tospannet kan forteller om henvendelser fra fans over hele verden. Det har overrasket dem at norsk humor har slått så stort an ute. De tror det handler om at alle har hørt om vikingene og mytene som omgir dem.

Litt som en leirskole

Den tredje sesongen tar ikke fatt der den andre sluttet. Tvert imot tar den oss med tilbake til tiden før handlingene i sesong én og to.

– Vi ville tilbake og se hva som hadde skjedd. Dermed ballet det på seg, det var så mye å fortelle, sier Torgersen. Som sier at tilbakeblikket også åpnet opp for en rekke nye karakterer.

Thorbjørn Harr, Pia Tjelta, Jan Sælid, Jakob Oftebro, Iben Akerlie, Per Christian Ellefsen, Lena Ellingsen og Ellen Horn er «nykommere» i sesong null.

– For skuespillerne tror jeg det å være med i «Vikingane» er litt som å være på leirskole. Det er lange dager, men stemningen er svært god. Det er rett og slett gøy å være med, sier Helgaker.

«Black Adder» og «The Office»

Dette kan Kåre Conradi bekrefte. Han er en av veteranene i serien, og vi kjenner ham i rollen som kunstnersjelen Orm. Det gjør veldig mange etter hvert, skuespilleren opplever nemlig å bli stoppet på gata i England og Canada av folk som roper «Ooorm».

Conradi, som vi ofte ser på Nationaltheatret, synes det er befriende å tre inn i «Vikingane»-universet.

– Denne humoren er litt meg, jeg kjenner den igjen fra oppveksten og serier som «Fawlty Towers» og «Black Adder» – samtidig som det er litt «The Office»-humor også her, forklarer han. Og sier følgende om rollen sin:

– Orm er en søkende og kunstnerisk sjel, det er noe Oksen Ferdinand-aktig over ham, noe som ikke passer helt inn i dette miljøet. Men dere får se nye sider ved ham i sesong null.

Conradi tror mye vil falle på plass for seerne denne sesongen, ikke minst blir vi hakket klokere på hvorfor Orm en gang giftet seg med den slagkraftige Frøya (spilt av Silje Torp). Og Conradi understreker at den pinlige og drøye putehumoren ikke blir mindre fremtredende i denne nye runden.

– På ingen måte. Ha puta klar, dette blir pinlig, ler han.

Tredje sesong ut, eller sesong null, har premiere på NRK 21. februar.