torsdag, 25 oktober 2018 09:30

Hennie tok med spionkamera inn i Kongo-fengsel

Skrevet av NTB-Peter Tálos
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Tobias Santelmann og Aksel Hennie spiller hovedrollene i "Mordene i Kongo". Tobias Santelmann og Aksel Hennie spiller hovedrollene i "Mordene i Kongo". Foto: Friland / David Bloomer

Under forberedelsene til filmrollen som Joshua French, smuglet skuespiller Aksel Hennie inn et spionkamera i militærfengselet i Kongo hvor nordmannen satt.

Alle de involverte i filmen «Mordene i Kongo» sier samarbeidet har vært sterkt og entusiastisk. Filmen med en prislapp på 52 millioner kroner, ble delvis spilt inn i Sør-Afrika mens Joshua French fremdeles satt fengslet i Kongo. Av den grunn skjedde det hele i dyp hemmelighet. Det bidro til et spesielt samhold.

Mens avdøde Tjostolv Moland spilles av Tobias Santelmann, ikler Aksel Hennie rollen som Joshua French. Hennie er kjent for å gjøre ekstremt grundige forberedelser til rollene sine.

Han gikk også svært langt i å tilpasse seg fysisk til rollen. Han fjernet tenner, la inn Botox i panna og tok av 15–16 kilo for å ligne French mest mulig mens han var syk.

– Man blir veldig preget av å ikke ha energi i kroppen, men det gikk egentlig fint. Jeg gjør det igjen hvis jeg må, sier Hennie til NTB.

Jaktet sannheten

Gjennom to timer og åtte minutter skildres den skjebnesvangre motorsykkelturen de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French tok inn i Kongo i 2009. Sykkelen brøt sammen og de måtte leie transport for å fullføre et dulgt oppdrag. Turen endte med at sjåføren ble drept og de to nordmennene ble pågrepet og dømt til døden for drap og medvirkning til drap.

– Alle i denne produksjonen har strukket seg så lagt de har kunnet for å finne det sanneste og ærligste og grundigste om hvem disse folkene er og hva slags situasjon de reiste inn i, sier Hennie.

I dypeste hemmelighet reiste Hennie til Kongo hvor han fikk smuglet et lite kamera inn i Ndolo-fengselet hvor han traff French flere ganger over en uke i 2016. Han opplyste ikke til fengselsvaktene at han var skuespiller.

– Jeg har, til irritasjon for andre på prosjektet, vært så opptatt av sannheten at jeg har tatt store sjanser for å innhente den nødvendige informasjonen, sier Axel Hennie, som hevder at sannheten om sjåførens død er å finne i filmen.

Resultatet av besøkene var lange opptak som senere ble brukt i filmmanuset.

-Jeg opplevde French som overraskende klar og til stede. Samtlige av de ordene som er brukt i filmen er ord som Joshua har uttalt. Nærmere sannheten enn det kommer jeg ikke, sier Hennie.

Den norske kritikken

I filmen «Mordene i Kongo» er det er gjort omfattende jobb med å finne sannheten bak reisen og drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Etter to runder i retten er det fremdeles uklart hva som virkelig hendte. Nordmennene nektet hele tiden for at det var de som hadde skutt, men har stått på at de ble angrepet av regjeringshæren.

I filmen presses French av en fiktiv representant for Utenriksdepartementet, spilt av Ine Jansen. Hennes rolle er laget for at de mange kritiske spørsmålene mange hjemme i Norge satt med om French og Moland også skulle få en plass i filmen.

– Denne rollen er skrevet nettopp for å gi en stemme til alle dem som hadde kritiske spørsmål her i Norge om hvem Moland og French var og hva de skulle gjøre der nede, sier Jansen.

Snakket med vennene

Tobias Santelmann, blant annet kjent fra «Kampen om tungtvannet», «Kon-Tiki» og «Varg Veum», hadde en annen utfordring med å tolke rollen som Tjostolv Moland.

Mens Hennie kunne reise til Kongo og snakke med French, var Moland død. For å identifisere seg med rollen har han snakket med et bredt spekter av kilder.

-Dette er ikke en sak som har skjedd for lenge siden. Det er fortsatt mennesker som er berørt av dette og det gjør at vi har måttet gå enda dypere og bredere i forarbeidet. Jeg har møtt masse mennesker som har kjent Tjostolv i ulike faser av livet hans og i forskjellige miljøer, sier Santelmann.

Han anser de mange samtalene som fortrolige og vil ikke kommentere hvem som har hjulpet ham.

– Inntrykket som har festet seg av Moland i mediene fra 2009 og 2010 viste et skjevt bilde av ham fra da han var på sitt sykeste.