torsdag, 14 juni 2018 09:55

Klart for kortfilmfest med kongelig sus

Skrevet av ntb
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Unni Straumes filmproduksjon blir løftet fram i Grimstad. Hun kommer også selv for å samtale om utvalgte filmer, melder kortfilmfestivalen. Unni Straumes filmproduksjon blir løftet fram i Grimstad. Hun kommer også selv for å samtale om utvalgte filmer, melder kortfilmfestivalen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Snart skal kortfilmer og dokumentarfilmer virkelig få boltre seg i Grimstad.

– Vi har absolutt kontroll, men det er mange smådetaljer som skal på plass den siste uken. Men vi skal være helt klare da festivalen åpner onsdag morgen med 900 skolebarn og ungdom.

Det sier daglig leder i Kortfilmfestivalen i Grimstad, Anita Svingen, til NTB.

Dette er en filmfestival som gir plass til både korfilmer og dokumentarfilmer – samt byr på konkurranseprogram i norsk og internasjonal kortfilm, kortdokumentar og norsk musikkvideo.

Blant høydepunktene på årets utgave, som strekker seg fra 13.–17. juni, merker vi oss utekino-visning av Karpe Diem-filmen «Adjø Montebello». Til årets masterclass kommer blant andre «The Square»-produsent Erik Hemmendorff og det vanker blant annet et dypdykk i Unni Straumes filmproduksjon.

Flere regissører kommer for å fortelle om dramatiske hendelser som har oppstått i forbindelse med filmarbeidet. Til denne programposten kommer Karen Winther («The Betrayal», «Exit»), Adel Khan Farooq («Den norske islamisten») og Anders Hammer («Ranias Flukt», «Dette er Kabul»).

«Hvordan er det å jobbe under forhold som kan sette både filmen og egen sikkerhet i fare? Hvordan har slike situasjoner påvirket dem profesjonelt og privat?", heter det på kortfilmfestivalens hjemmesider.

Når langt ut

At strømming og nye seervaner har satt kortfilmer og dokumentarfilmer litt ekstra på kartet, er kjent.

Anders Hammer, Maximilien Van Aertryck og Maria Bakke Riise er eksempler på filmskapere som har nådd langt ut med sine filmer. Kortfilmfestivalen har invitert nettopp disse til samtale – og spør blant annet: «hvordan påvirker de nye plattformene filmfortellingens dramaturgi?»

Selve åpningsseremonien finner sted onsdag 13. juni og Svingen legger ikke skjul på at kongelig medvirkning skaper litt ekstra sus over begivenheten.

– Kronprinsessens tilstedeværelse er et verdifullt bidrag i å gi oppmerksomhet til de mindre etablerte filmskapere, de som skal skape landets store filmfortellinger om noen år. Nivået er høyt, og vi er svært stolte over å vise kronprinsessen deler av årets program, sier hun – og legger til:

– Kronprinsessen har vært på Kortfilmfestivalen flere ganger tidligere og viser en oppriktig interesse for filmkultur og filmkunst. Hun er særlig interessert i festivalen som en viktig arena for debutanter, og det er disse hun vil treffe på mottakelsen etter åpningen.

Feirer filmskolen

Når Svingen får spørsmål om hva hun gleder seg mest til, svarer hun:

– Aller først gleder jeg meg til åpningsdebatten vår om kjønn, mangfold og prioritering innen filmbransjen i tiden fremover.

Hun gleder seg også til programposten «Det som endret alt», samt til å se mest mulig film. Som hun sier:

– Kortfilmen er variert og nytenkende, med særlig mange sjangre og uttrykk. Det spenner fra kreativ kunstfilm, til aktuell nyhetsdokumentar og ren kort historiefortelling. At den er kort er en stor fordel også i dagens samfunn, særlig med tanke på hvordan vi kommuniserer og er til stede på mobil. Det er alltid en god kortfilm som kan passe til alt.

Lørdag kveld blir det prisutdeling og feiring av den 41. utgaven av kortfilmfestivalen. Under denne festivitasen blir det klart hvem som tar hjem Gullstolen – og de øvrige juryprisene skal også deles ut.

– Prisutdelingen er gratis og åpen for alle, understreker Svingen.

Sist redigert torsdag, 14 juni 2018 10:00