onsdag, 30 juni 2021 14:44

Solberg drar valgkampen i gang i Hønefoss

Ranger denne artikkelen
(2 Stemmer)
Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg starter torsdag sommerens valgkampinnspurt  i Hønefoss Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg starter torsdag sommerens valgkampinnspurt i Hønefoss Foto: Hanna Johre / NTB

Torsdag ruller statsminister Erna Solberg (H) for alvor i gang sommerens valgkamp.

På den første turen setter hun kurs mot Hønefoss, hvor hun skal besøke Schjongslunden og Stadion. Fra klokka 13 og en time framover skal hun treffe unge fotballspillere fra Hønefoss ballklubb på nyåpnet kunstgressbane. Deretter blir det en tur innom Ringerike Hockeyklubb.

Med buss og båt skal Solberg og hennes følge deretter besøke Larvik, samt sørlandsperlene Tvedestrand, Grimstad, Kristiansand og Arendal.

Her skal statsministeren gjøre sitt for å overbevise velgerne om å gi de borgerlige en tredje periode med regjeringsmakt, kanskje i håp om at blå himmel og bølgeskvulp skal gi ekstra drahjelp.

Olje- og energiminister og Høyre-nestleder Tina Bru skal være med på deler av turen.

Bedriftsbesøk og friluftsliv

Solberg ankommer Agder fredag, der blant annet et besøk i Dyreparken i Kristiansand og seiltur på Grashavet med Kaptein Sabeltanns Sorte Dame står på programmet.

Solberg skal også besøke bedrifter, møte ungdommer med ulike utfordringer, samt foreta den offisielle åpningen av en ny kyststi i Grimstad.

Også i Tvedestrand står friluftslivet i fokus. Der skal statsministeren blant annet åpne DNTs nye kystledhytte Gjestehuset.

Markant nedgang

Ifølge Yr blir været upåklagelig på Sørlandet til helgen. Men Solberg kjemper i motvind i Norges mest solfylte landsdel.

Nasjonalt har oppslutningen til Høyre falt til 21,6 prosent, 3,5 prosentpoeng lavere enn ved siste stortingsvalg. På Sørlandet er nedgangen enda mer markant, ifølge de siste lokale meningsmålingene.

I tidligere Aust-Agder får Høyre for eksempel bare drøyt 20 prosents oppslutning i den siste lokale målingen – mot 25,6 prosent i valget i 2017, viser tall fra Poll of polls.

I Vest-Agder sier 22,8 prosent at de vil gi sin stemme til Høyre. Det er ned 4,3 prosentpoeng fra 2017.

I Telemark utgjør Høyre-velgerne bare 17 prosent på siste måling, en nedgang på rundt 3 prosentpoeng.

Da er tidligere Buskerud mer oppløftende, sett med Solbergs øyne. Trass i en liten nedgang fra 2017 vil fortsatt hver fjerde velger i det gamle fylket, 25,1 prosent, gi sin stemme til Høyre, ifølge en måling fra midten av juni.

Topp motivert

De rødgrønne har i lengre tid hatt et voksende flertall på målingene, men Solberg har ingen planer om å kaste inn håndkleet før valget avgjøres 13. september.

Tvert imot er motivasjonen på topp, selv etter 32 år i rikspolitikken, sier Solberg til NTB.

– Det er alltid gøy med nye utfordringer. Noen av de store utfordringene jeg alltid har vært opptatt av, er jo de utfordringene vi ser nå: Det å sørge for at Norge blir mer konkurransedyktig. Det å sørge for at Norge skaper flere arbeidsplasser. Det er behov hele tiden.

– Hvordan ser du på muligheten for en tilværelse som opposisjonspolitiker på Stortinget?

– Det går helt fint! Jeg trives på Stortinget. Men jeg vil helst fortsette der det er mest makt, der man har mest innflytelse på utviklingen, sier statsministeren.