fredag, 22 september 2023 11:06

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Ap-veteran Martin Kolberg går hardt ut mot partiledelsen og ber dem om å invitere SV inn i regjeringen. Ap-veteran Martin Kolberg går hardt ut mot partiledelsen og ber dem om å invitere SV inn i regjeringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– At partiledelsen ikke vil kalle dette en krise, forsterker krisen, mener Martin Kolberg. Han ber Støre invitere SV inn i regjeringen, men de vil ikke redde Ap.

– Valgresultatet er et historisk nederlag for Arbeiderpartiet. Framgangen til den samlede høyresiden, i størrelse og i bredde, har brakt oss inn i en krise, skriver tidligere partisekretær og stortingsrepresentant Martin Kolberg i et debattinnlegg hos NRK.

– At partiledelsen ikke vil kalle dette en krise, forsterker krisen, skriver han videre.

Ap må invitere SV

Martin Kolberg var partisekretær i Ap fra 2001 til 2009 og stortingsrepresentant for Buskerud fra 2009 til 2021, og han ble først ansatt i partiet i 1973.

Kommunevalget endte med at Høyre for første gang på nesten 100 år igjen er landets største parti, og Ap kan miste makten i en rekke store byer og kommuner.

Kolberg mener Ap må å ta initiativ til at SV kan gå inn i regjeringen slik at det dannes et flertall.

– Ikke SVs rolle

– Til de i SV som måtte mene at partiet ikke er strategisk tjent med å redde stumpene av Ap, vil jeg si: Dette handler ikke lenger om partitaktikk. Det handler om en skjebnestund for norsk venstreside – og dermed om hvordan landet vårt skal se ut de neste tiårene, skriver Kolberg.

– Det er ikke SVs rolle å redde Ap, men å fremme en tydelig politikk for miljø og fordeling, sier SVs partileder Kirsti Bergstø i en uttalelse i forkant av partiets landsstyremøte fredag.

Arnstad: Velgerne gikk til høyre

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad tror ikke et SV-samarbeid vil øke sjansen for valgseier i 2025.

– Velgerne gikk til høyre ved dette valget. Jeg har vanskelig for å se at et regjeringssamarbeid som trekkes mot venstre, skulle bringe disse velgerne tilbake, sier Marit Arnstad til NTB.

Arnstad er godt fornøyd med samarbeidet mellom SV og regjeringen. Hun sier at hun opplever SV som et konstruktivt parti som Sp over tid har samarbeidet godt med i Stortinget.

Aps partisekretær Kjersti Stenseng er forsiktig med å kommentere regjeringsspørsmålet utover å si at dette er diskusjoner som vil komme fram mot 2025. Hun understreker likevel at Ap gikk til valg i 2021 på en regjering som også inkluderte SV.

NTB