mandag, 18 desember 2023 11:14

Maren Lundby avslutter hoppkarrieren

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Maren Lundby. Maren Lundby. Foto: Heiko Junge / NTB

OL- og VM-mester Maren Lundby (29) har bestemt seg for å legge opp som skihopper, erfarer VG og NRK. Hun har i lang tid slitt med helseproblemer.

VG og NRK melder at Lundby på en pressekonferanse mandag vil kunngjøre at hun avslutter karrieren.

Lundby har ikke hoppet konkurranse denne sesongen. For en uke siden uttalte hoppsjef Clas Brede Bråthen at det var vanskelig å si noe sikkert rundt Lundbys sesong.

I sommer uttalte hun til NTB at sesongens store mål er å vinne «den store kula», men etter en trøblete innledning på sesongen har den drømmen falt i grus.

Lundby gjorde comeback forrige sesong etter lang tid med helseutfordringer. Hun ble hyllet for åpenheten rundt vektproblemer og fikk en rekke priser.

– Norges største skihopper

I sin comebacksesong klinket hun til med VM-sølv i storbakken i Planica i mars. I etterkant ble Kolbu-jenta hyllet av en rørt hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Blant annet ble hun omtalt som tidenes norske skihopper.

– Hun har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger, hun har OL-gull og VM-gull, og tar VM-medalje for 10. gang. Det er vanskelig å sammenligne, men tar vi med det hun har skapt i den politiske kampen og det hun har stått i med helsa si, så er hun nok Norges største skihopper gjennom tidene, sa Bråthen etter VM-suksessen.

I tillegg til sølvet var hun med det norske bronselaget i mikskonkurransen i Planica.

VM-debuterte som 14-åring

Lundby står med ett OL-gull, ti VM-medaljer og 30 verdenscupseirer. Hun har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger, sist i 2019/20-sesongen.

Den siste enkeltseieren kom på Lillehammer i mars 2020.

Lundby ble historisk da hun som 14-åring tilbake i 2009 ble første kvinne til å hoppe i VM. Hun ble nummer 22 i normalbakkerennet i Liberec med 73,5 og 59,5 meter.

– Kjempesmell

Lundby vant OL-gull i normalbakken i 2018. Tre år senere ble hun første kvinne til å ta VM-gull i stor bakke, men etter det startet nedturen.

– Jeg jobbet hardt inn mot Oberstdorf og klarte for så vidt å bli verdensmester i stor bakke. Da jeg gikk tilbake til normale prosedyrer med normalt inntak av mat og drikke, fikk jeg en kjempesmell som jeg aldri hadde sett for meg at jeg skulle få. Det kostet, fortalte hun til NTB i mai i fjor.

Hun fikk i 2022 prisen som årets navn på Idrettsgallaen. To år tidligere ble hun stemt fram som årets forbilde.

I fjor fikk hun Peer Gynt-prisen, som går til en person eller en institusjon som har markert seg på en positiv måte i samfunnet, og som har gjort Norge kjent i utlandet.

Vinneren av prisen stemmes fram av stortingsrepresentantene.

NTB

Andre saker å lese

Dummet seg ut i fylla

18-05-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Sent fredag kveld dummet tre personer seg kraftig ut på Søndre torg i Hønefoss. De begynte å slåss med hverandre. Politiet måtte bortvise alle tre fra sentrum og de fikk...

Les mer i RingeriksAvisa

LørdagsQuiz

18-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er lørdagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Elbilforeningen vil kjøre i kollektivfeltet i helger i Oslo og Akershus

18-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Elbilforeningen vil kjøre i kollektivfeltet i helger i Oslo og Akershus

Elbiler har blitt kastet ut av kollektivfeltet i Oslo og Akershus. Norsk Elbilforening mener det bør være unntak i helger og på travle reisedager.

Les mer i RingeriksAvisa