onsdag, 01 februar 2023 10:54

Studenter velger bort norskfaget

Skrevet av
Flere universiteter melder om at færre studenter velger lektorutdanning. Flere universiteter melder om at færre studenter velger lektorutdanning. Foto: Berit Roald / NTB

Studenter velger bort både lektorprogrammet i nordisk og nordisk språk og litteratur. Ved Universitetet i Bergen har alarmklokkene gått.

I 2022 var det færre førstevalgssøkere enn studieplasser til lektorprogrammet i nordisk både ved NTNU og Universitetet i Bergen, skriver Khrono.

Totalt var det 51 søkere til 83 studieplasser.

– Det som fikk alarmklokkene til å ringe, var at vi i fjor for første gang ikke klarte å fylle studieplassene på lektorprogrammet i nordisk. Og til bachelorprogrammet vårt hadde vi bare seks søkere, sier Anders Fagerjord, instituttleder ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved Universitetet i Bergen.

– Vi har altså hatt en veldig nedgang. Dette er noe som har gått litt under radaren, sier Fagerjord.

I tillegg går søkertallet til disiplinfaget nordisk ned, ifølge tall Khrono har hentet fra Samordna opptak. Ser man på dem som har dette studiet som førstevalg, er under halvpartene av plassene tatt.

Ved Universitetet i Oslo går det bra med lektorprogrammet, men ved disiplinfaget nordisk er kun 26 av 62 plasser fylt opp, opplyser instituttleder Aasta Marie Bjorvand Bjørkøy ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier.

På Universitetet i Sørøst-Norge har søkertallene til lektorutdanninga gått ned de siste fem årene. Disiplinfaget har nå nullopptak.

Andre saker å lese

EasyPark inngår samarbeid med Kople

25-03-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

EasyPark inngår samarbeid med Kople

EasyPark utvider med nok en elbil-ladeaktør. Samarbeidet lanseres i slutten av mars, og vil gjelde for Koples ladestasjoner i hele Norge.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 12

25-03-2023 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 12

Her er de ferskeste eiendomsoverdragelsene i Ringerike kommune.

Les mer i RingeriksAvisa

Over 400 politifolk skadd under protestene i Frankrike

24-03-2023 Nyheter NTB-AFP-Reuters - avatar NTB-AFP-Reuters

Over 400 politifolk skadd under protestene i Frankrike

441 politifolk ble skadd i sammenstøt med demonstranter under protestene i franske byer i går, opplyser innenriksminister Gérald Darmanin.

Les mer i RingeriksAvisa

Politiet i Hønefoss ønsker tips i savnetsak

24-03-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Politiet i Hønefoss ønsker tips i savnetsak

Politiet i Hønefoss ønsker tips i forbindelse med at en kvinne er savnet fra Jevnaker.Den savnede er en etnisk norsk kvinne i 60-årene. Hun ble sist sett i Jevnaker sentrum...

Les mer i RingeriksAvisa