onsdag, 03 mars 2021 21:37

Nye Veier skal bygge Ringeriksbanen

Skrevet av Frank Tverran og NTB
Kakeskammen er i ferd med å fordufte Kakeskammen er i ferd med å fordufte Foto: Frank Tverran

Nå lover Regjeringen at Ringeriksbanen skal komme på plass. De vil ikke at BaneNor skal bygge den.

Ringeriksbanen blir prioritert når regjeringen legger fram Nasjonal transportplan (NTP) i vår, bekrefter regjeringen, og jernbanen skal bygges av Nye Veier.

– Her og nå rydder vi all tvil til side. Ringeriksbanen kommer, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) til Aftenposten.

Ringeriksbanen mellom Sandvika og Hønefoss er dermed det første og sikreste prosjektet i transportplanen for 2022–2033, ifølge avisen.

Byggingen av dobbeltsporet starter trolig i 2024 eller 2025, og det er det statlige selskapet Nye Veier AS som får ansvaret.

– Ideen dukket opp tidlig i desember, under innspurten av arbeidet med NTP. Siden har vi bare blitt tryggere på at ideen er god. Noen forutsetninger må på plass, men dette er det vi går for, sier Hareide.

Selskapet skal også bygge ny E16 mellom Skaret i Hole kommune og Hønefoss. Fellesprosjektet skal etter planen koste 35,6 milliarder kroner.

Usikkert miljøtiltak

I slutten av januar konkluderte en rapport fra Møreforsking og konsulentselskapet Marstrand med at prosjekteringen av Ringeriksbanen og ny E16 burde gjøres på nytt. Det er også usikkert om banen er et godt miljøtiltak, slo rapporten fast.

Natur og Ungdom påpeker at Norge trenger flere tog, men at regjeringen ikke har prioritert rett.

– Det de ikke innser er at en utbygging av E16 vil undergrave klimaeffektene av Ringeriksbanen som pendleralternativ, sier Sandra Butoyi i Natur og Ungdom til NTB.

Venstre-leder Guri Melby mener derimot Ringeriksbanen legger til rette for klima- og miljøvennlig transport.

Forventer flertall

Hareide legger til at ingen andre transportformer kan konkurrere med reisetiden.

Med nytt dobbeltspor mellom Hønefoss og Sandvika blir reisetiden til Oslo 30 minutter, og reisetiden på Bergensbanen kan reduseres til under fem timer.

Regjeringen forventer også flertall for bygging i Stortinget, spesielt fordi Frp i fjor foreslo en lignende løsning for prosjektet.

– Ja, vi håper å få gjort et vedtak om dette før sommeren, sier statsminister Erna Solberg (H) til Aftenposten.

Sist redigert torsdag, 04 mars 2021 08:00

Andre saker å lese

Rushdies agent: Forfatteren risikerer å miste et øye

13-08-2022 Nyheter NTB-AFP - avatar NTB-AFP

Rushdies agent: Forfatteren risikerer å miste et øye

Forfatteren Salman Rushdie kan komme til å miste et øye etter angrepet i den amerikanske delstaten New York fredag, ifølge agenten hans.

Les mer i RingeriksAvisa

Kraftig brann på jorde i Gran

12-08-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Det er meldt om kraftige flammer på et jorde i Gran i Innlandet fredag kveld, skriver politiet. Brannvesenet har påbegynt slokking. Det skriver Politiet i Innlandet på Twitter. Både politiet og brannvesenet...

Les mer i RingeriksAvisa

Lektorlaget varsler opptrapping av lærerstreiken

11-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Lektorlaget varsler opptrapping av lærerstreiken

Norsk Lektorlag tar ut 20 medlemmer ved Ås videregående skole i streik fra og med 17. august. Fagforeningen har tidligere tatt ut ti lærere i Bergen.

Les mer i RingeriksAvisa

Flere vil ta lappen – stor pågang på oppkjøringstimer

11-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Flere vil ta lappen – stor pågang på oppkjøringstimer

Pågangen for å få førerkort er økende. Sammenlignet med før pandemien er det hittil i år allerede 10.000 flere som ønsker å ta lappen.

Les mer i RingeriksAvisa