onsdag, 23 desember 2020 15:37

Usikker is i vinterferien

Skrevet av
Aklangen (272 moh) har vertikale striper Aklangen (272 moh) har vertikale striper Foto: Morten Synstelien

Etter langvarig mildvær får isen vertikale svake strukturer (våris) og mister bæreevnen. Det skjer nå på Aklangen. Kulde kan bedre dette raskt.

Isen vil legge seg i lavlandet og friste til skøyting. Husk at uten iskunnskap, sikkehetsutsyr og flere i følge, er ferdsel på tynn is risikabelt. Tro ikke at isen er trygg fordi du ser andre ute på isen. De ivrigste går på svært tynn is. De har iskunnskap og unngår de farligste stedene, har tørre klær, ispigger, kasteline og isstaver til raskt å sjekke istykkelsen.

Hold god avstand til innløp og utløp

Ved innløp og utløp og i trange sund, strømmer vannet under isen og smelter den nedenfra. Dette er det nesten umulig å se fra oversiden, så hold god avstand til slike steder. Isen svekkes også ofte langs land.

Vær forsiktig der det ligger snø på isen

Snø på isen isolerer, slik at isveksten går saktere. Snøen presser ned isen og gir overvann, mest der det er mye snø på isen.

Vis barna hvorfor isen kan være farlig

- Nylagt is er en magnet på utforskende barn, og iskunnskap må læres, sier Ånund Kvambekk fra isvarslingen ved NVE.

Mange bor nær en liten pytt eller elv som islegges. Ta barna med til isen og vis dem hvorfor det er farlig. La dem holde hånda i vannet. og kjenne hvor fort de blir kalde. Hell vann på isen og vis hvor glatt den blir, så de skjønner hvorfor de ikke vil klare å komme opp igjen av hullet uten hjelp.

Ser du andre på isen?

Det er mange svært ivrige skøyteløpere, og tiden mellom islegging og første snøfall er ofte kort. De ivrigste går derfor på svært tynn is, med stor fare for å gå gjennom. Det skjer likevel sjelden fordi de har lært seg å «lese» isen, og bruker en kraftig stav til å sjekke istykkelsen om de er i tvil. Ikke fall for fristelsen til å gå ut etter dem uten tilsvarende kunnskaper og sikkerhetsutstyr.