torsdag, 17 desember 2020 12:05

En halv million vil starte julen i kirken

Skrevet av NTB og Frank Tverran
Tom kirke julaften - begrenset adgang 1. juledag Tom kirke julaften - begrenset adgang 1. juledag Dronefoto: Frank Tverran

Hønefoss kirke blir tom julaften, men utenfor kirken blir det julegudstjeneste. Dette gjelder de fleste kirkene i Ringerike prosti.

Vil du oppleve julestemning fra Hønefoss kirke, skal du skru på TV´n klokka 17.00 julaften. Sølvguttene lager magisk julestemning også i år. I Hønefoss kirke fremfører de kjente og kjære julesanger. Solist er Yngve Søberg. Dirigenter er Frikk Heide-Steen og Fredrik Otterstad.

Selve julegudstjenesten er fra Nidarosdomen og begynner en time før.

Nesten like mange som i fjor ønsker å gå på gudstjeneste i Den norske kirke på julaften, viser en undersøkelse InFact har gjort for Dagen

Til samen sier 21 prosent av den voksne norske befolkningen at de planlegger å få med seg en gudstjeneste på julaften i år. Men gudstjenester både på TV, radio og nett er inne i dette tallet.

Blant dem som sier de skal få med seg julegudstjeneste sier 44 prosent at de ønsker å gå i Den norske kirke. Dette tilsvarer nesten 400.000 voksne nordmenn. Medregnet barn og unge betyr det at vel en halv million planlegger å besøke en menighet i Den norske kirke på julaften, skriver Dagen.

Olav Fykse Tveit, preses i Den norske kirke, sier han ikke er overrasket over at mange vil gå på gudstjeneste julaften.

– Tradisjonen står sterkt. Og i år betyr det kanskje ekstra mye å få lov til å gå i kirken denne dagen, sier han.

Han understreker at makstallet er 50 deltakere på hver gudstjeneste i store deler av landet og at det neppe er plass til 500.000 kirkegjengere på julaften i år.

Julaften har mange år vært den mest populære dagen i landets kirker. Men de siste årene har besøkstallene falt noe, fra rundt 630.000 besøkende i 2006 til litt under 539.000 i fjor.