Oppdatert 27.05.2018

Fra Hønefoss til designutstilling i Milano

  • Skrevet av Henning Poulsen
  • Publisert i Nyheter
Anette Krogstad og Kari Mølstad Anette Krogstad og Kari Mølstad

Anette Krogstad og Kari Mølstad, begge fra Hønefoss, er blant ledende norske designere og kunsthåndverkere som stiller ut på verdens fremste design- og møbelmesse denne uken. Flere svært viktige designpublikasjoner tror den norske utstillingen blir et høydepunkt på messen.


Distribusjon i nye markeder. Avtaler med velrennomerte produsenter. Utfordrende og høyprofilerte designjobber. Mulighetene er mange for de som deltar på den norske utstillingen «Everything is Connected» under Milano Design Week, også kjent som Salone del Mobile.


Matinspirert håndverk


milano2
Anette Krogstads “Another Season”. (Foto: Lasse Fløde – Pudder)


– Jeg har alltid hatt en ide om at jeg ville jobbe med noe håndverksmessig og skape noe med hendene. Jeg har utdanning fra både kunst og design, så jeg havnet litt midt imellom, sier Anette Krogstad, født i Hønefoss og oppvokst i Råde, Østfold.


«Everything is Connected» blir hennes tredje Milano-utstilling. Denne gangen viser hun fram «Another Season», en samling dreide fat og tallerkener i fargene matt-skittent rosa og grønt.


– Temaet mat og servering interesserer meg mer og mer. Tallerkenen har på en måte blitt basen i alt jeg gjør. Jeg ser på tallerkenen som bindeleddet mellom mennesket og maten, noe som kan forhøye matopplevelsen, sier Krogstad.


Hun forteller at minnene rundt matlagingen til både mormor og farmor, med nybakte rundstykker og lettsaltet torsk i finporselen og hverdagsservise, ligger som et bakteppe i arbeidet hennes. Krogstad har blant annet utviklet servise for de velrennomerte restaurantene Ylajali, Pjoltergeist og Lysverket.


Inspirert av skogsbygda

milano3

Kari Mølstads “Peak”. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

Kari Mølstad påpeker at hun blir mer synlig som kunsthåndverker ved å stille ut i Milano.


– Norwegian Crafts, Klubben, DOGA og de andre samarbeidspartnerne har en styrke og posisjon som lar dem vise fram og profilere oss utøvere på en måte vi ikke klarer alene. Dette er en fin mulighet til å nå ut til et større, internasjonalt publikum, sier hun.


I Milano viser den Hønefoss-fødte designeren fram «Peak», en familie med glassbeholdere som henter inspirasjon fra Mølstads oppvekst i skogsbygda Rena i Østerdalen.


– Jeg har alltid har vært omgitt av tre, og selv i glassblåserprosessen bruker jeg tre til å forme glasset. Tre er liksom et så realt og allsidig materiale. Jeg håper at jeg kan være en god formidler av et gammelt håndverk satt i dagens kontekst i Milano, sier Mølstad.


Hylles i internasjonal presse

Design og arkitektur Norge (DOGA) og Norwegian Crafts står sammen med Klubben og Jotun bak årets norske utstilling. Trude Gomnæs Ugelstad, administrerende direktør i DOGA, forteller at viktige Wallpaper nylig utpekte «Everything is Connected» som en prioritet utstilling under årets Salone del Mobile. I tillegg har designmagasinet Dezeen den norske utstillingen med på listen over 14 utstillinger leserne deres bare må få med seg i år. Også Cool Hunting har med utstillingen på sin liste over forventede høydepunkter.


– Utstillingen i fjor ble svært godt mottatt både av innkjøpere og internasjonal presse, og flere av designerne inngikk i ettertid verdifulle avtaler eller kom i dialog med viktige aktører i den internasjonale designverdenen. Det knytter seg store forventinger til årets utstilling, sier Gomnæs Ugelstad.


Kommersielt og kunstnerisk

Også for kunsthåndverkere har utstillingen stor verdi, ifølge direktør Hege Henriksen i Norwegian Crafts.


– Den gir synlighet både internasjonalt og i Norge. Erfaringsmessig betyr dette nye oppdrag i form av flere utstillinger eller økt salg. Jeg er veldig fornøyd med kurator Katrin Greilings utvalg i år. Prosjektene som vises fram holder høyt kunstnerisk nivå samtidig som de har stort potensiale for salg og kommersielle oppdrag, sier Henriksen.


Vises i Norge over sommeren

Konseptet bak årets utstilling er å presentere et levende kart over Norges kreative miljøer i dag. Utstillingen består av 30 kunsthåndverksarbeider og designprototyper innen møbel, tekstil, belysning, keramikk, metall og glass.


Åpningsarrangementet til «Everything is Connected» er onsdag 5. april, og deretter vises utstillingen ved messearenaen Ventura Lambrate helt til 9. april. Over sommeren vender utstillingen hjemover og dukker opp på Oslo Design Fair mellom 30. august og 2. september.

  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20