tirsdag, 16 april 2024 08:08

Norsk sykkelprofil om blytungt år etter VM-sjokket: – Toppidretten er stein brutal

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Tobias Foss har lagt fjorårssesongen bak seg. Tobias Foss har lagt fjorårssesongen bak seg. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Tidligere sykkelverdensmester Tobias Foss nådde mandag en ny milepæl i karrieren. Bakteppet var en nær mislykket sesong der han følte folk begynte å tvile på ham.

På åpningsetappen i verdenstourrittet Tour of the Alps spurtet Vingrom-gutten best og tok en uhyre etterlengtet seier, den første i en fellesstart på topp internasjonalt nivå. Triumfen smakte fortreffelig etter at 2023 langt på vei ble ødelagt av sykdomstrøbbel.

I april i fjor ble han smittet av korona. Det satte han langt tilbake, og i etterkant måtte han tålmodig bygge seg opp igjen. Under marsjen gikk både den tiltenkte starten i Giro d'Italia og en rekke andre storritt i vasken.

Når NTB treffer 26-åringen på telefon etter mandagens seier i Tour of the Alps, legger han ikke skjul på at det har vært mange tunge stunder.

– Dette betyr veldig mye. Det har vært mye motgang. Mange har tvilt på meg. Derfor er det sinnssykt godt å få dette resultatet etter mye hardt arbeid og seine kvelder, smiler den sympatiske Ineos Grenadiers-rytteren.

Ingenting å forsvare

Foss sier det på sett og vis er forståelig at folk begynte å tvile på ham, all den tid 2023-sesongen gikk såpass dårlig som den gjorde.

– Toppidretten er stein brutal. Leverer du gode resultater, har du mange venner. Hvis man presterer dårlig, er man mer aleine, sier 26-åringen ærlig.

Fjorårets motgang kom i kjølvannet av en eventyrlig 2022-høst. Da sjokkerte Foss hele sykkelmiljøet, inkludert seg selv, ved å bli verdensmester på tempo i australske Wollongong. Gullet satte for alvor Vingrom-guttens navn på sykkelkartet.

Iført regnbue-trøya ble naturlig nok også forventningene skrudd opp inn mot 2023-sesongen. Slik er det ikke nå lenger. På vei inn i 2024 var utgangspunktet nesten stikk motsatt.

– Det er absolutt sant. Nå har jeg ingenting å forsvare seg, smiler Foss.

Miljøskifte

Etter den tunge fjorårssesongen ventet også et miljøskifte. Foss forlot det nederlandsk-norske stjernelaget Visma Lease-a-Bike etter fire sesonger som lagkamerat med blant andre danske Jonas Vingegaard.

Britiske Ineos Grenadiers ble neste stopp. Der deler han trøye med blant andre tidligere Tour de France-vinner Geraint Thomas og Thomas Pidcock. Sistnevnte gikk søndag til topps i prestisjetunge Amstel Gold Race.

– Det har betydd veldig mye, sier Foss om lagbyttet – og utdyper:

– Det var godt med en forandring. Jeg har fått ny trener som jeg kommer veldig godt overens med. Han og jeg deler treningsfilosofi. Nå er jeg på et veldig bra sted.

Giroen neste

Til mandagens Tour of the Alps-start kom han direkte fra høydetrening i Sierra Nevada. Forventningene var ikke de helt store, ifølge 26-åringen.

– Jeg er i hovedsak her for å få en uke med intensitet og trening. Egentlig hadde vi ingen store ambisjoner. Men vi gjør vårt beste hver dag, så får det bli som det blir, sier Foss.

Vingrom-gutten er klar på at han ikke har gjort noe spesielt for å toppe formen. At det likevel ble seier mandag, etter en etappe der beina føltes gode, lover godt for dagene og tiden som kommer.

Neste oppgave for 26-åringen er sesongens første treukersritt, Giro d'Italia. Starten går i Venaria Reale 4. mai.

Foss tror ikke Giro-plassen ville røket dersom han ikke viste form i Tour of the Alps, men sier:

– Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå.

I Giroen er han tiltenkt en hjelperytter-rolle for kapteinene Thymen Arensman og Geraint Thomas. Samtidig får han kjøre for egne sjanser på to tempoetapper.

Andre saker å lese

Eirik Jensen må tilbake i fengsel

24-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Eirik Jensen må tilbake i fengsel

Kriminalomsorgen har besluttet at den korrupsjonsdømte ekspolitimannen Eirik Jensen (66) må tilbake i fengsel. Jensens advokat mener det vil være direkte skadelig.

Les mer i RingeriksAvisa

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

24-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier.

Les mer i RingeriksAvisa

FredagsQuiz

24-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens spørsmål. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Problemer hos Telia er nå fikset

23-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Flere Telia-kunder mistet ved 21-tiden torsdag kveld internett. Nettselskapet opplyser at de jobber med feilsøking.

Les mer i RingeriksAvisa