fredag, 26 januar 2024 14:23

Ny musikk og liturgi for kirkelige gravferder

Skrevet av
Den nye gravferdsliturgien skal bygge på ny forskning, spørreundersøkelser og tilbakemeldinger fra ansatte, deltakere og andre aktører. Den nye gravferdsliturgien skal bygge på ny forskning, spørreundersøkelser og tilbakemeldinger fra ansatte, deltakere og andre aktører. Foto: Marit Hommedal / NTB

Kirkerådet har vedtatt å sette i gang en prosess med å gå gjennom og revidere liturgien for gravferd. Den som brukes i dag, er fra 2002.

Gravferdsliturgien gir rammene rundt seremonien i kirken: tekster, salmer, minneord og taler – og rekkefølgen på disse.

– En gravferdsseremoni skal romme et spekter av følelser og livserfaringer: sorg, glede, sinne, takknemlighet og håp, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum i en pressemelding.

Den nye liturgien skal bygges på ny forskning, spørreundersøkelser og tilbakemeldinger fra ansatte, deltakere og andre aktører.

– Både samfunnet og kirken har endret seg de siste 20 årene, og nå er det på tide å vurdere endringer i liturgien, sier Raaum.

Prosessen er grundig, og både fagmiljø, biskoper, kirkemusikere, folkevalgte og alle som ønsker, skal kunne bidra. Derfor tar det tid før en ny seremoni er på plass. Ifølge Vårt Land kan det gå tre år før den er ferdig.

I et bakgrunnsnotat heter det at Kirken ikke lenger kan ta for gitt at møtene, handlingene og uttrykkene i den kirkelige gravferden er forståelige eller gir god mening for de pårørende.

– Etterlatte velger ikke nødvendigvis kirkelig gravferd ut fra tilknytning til kirke og kristendom. Denne situasjonen fordrer kontinuerlig refleksjon rundt teologi, formidling, språk og musikk, heter det i skrivet.

Andre saker å lese

Rekordmåling av barn som tas ut av fritidsaktiviteter

29-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Rekordmåling av barn som tas ut av fritidsaktiviteter

Frelsesarmeens fattigdomsbarometer fortsetter å slå dystre rekorder. Nesten hver femte forelder svarer nå at de dropper eller kutter i fritidsaktiviteter for egne barn, og enda flere har sluttet å kjøpe...

Les mer i RingeriksAvisa

Ingen pågrepet etter skyting i Oslo – politiet har beslaglagt våpen

28-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Ingen pågrepet etter skyting i Oslo – politiet har beslaglagt våpen

En mann er alvorlig skadd etter å ha blitt skutt på Grønland i Oslo sentrum natt til søndag. Ingen er pågrepet, men et skytevåpen er beslaglagt.

Les mer i RingeriksAvisa

Nye toaletter i skateparken

27-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nye toaletter i skateparken

Etter mange år med portromspissing har ikke Hønefoss fått bare ett, men nå kommer også toalett nummer to på plass.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 17

27-04-2024 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 17

Her er den siste ukens eiendomsoverdragelser i Ringerike kommune.

Les mer i RingeriksAvisa