fonus
På Fonus.no kan du bestille hele eller deler av begravelsen (Foto:Fonus)

(NTB) Begravelsesbyrået Fonus lanserer i dag en egen nettbutikk der pårørende kan bestille hele begravelsen på internett. Målet er å skape full åpenhet om priser i bransjen, og sikre at begravelsen skjer på de etterlattes premisser. (Les mer ved å klikke på tittel)

- Det er flere fordeler med å gjennomføre hele eller deler av en begravelsesbestilling på nett. For noen kan det være ukomfortabelt å planlegge gravferden med en fremmed person. Vi lanserer derfor en ny nettbutikk for å gi flere valgmuligheter til de som ønsker å planlegge begravelsen selv, sier Marita Eikenes, administrerende direktør i Fonus Begravelsesbyrå.

- Vi tror mange vil finne støtte i å kunne begynne bestillingen på nett, og dermed forberede seg før de møter oss. Når informasjonen ligger tilgjengelig på nett, øker gjennomsiktigheten i bransjen. Det er helt nødvendig, sier Eikenes.

Fonus var først ute i Norge med å bruke internett som et verktøy i planleggingen av begravelsen i 2007. Nå lanseres den nye nettbutikken for å gi etterlatte mer fleksibilitet.

Bransjen får kritikk

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Fonus sier 1 av 4 at regningen var høyere enn forventet etter gravferden.

- Flere oppgir at de får prissjokk i etterkant av en begravelse. Bransjen har fått fortjent kritikk for å være tilbakeholdene med priser. Nettbutikken er et viktig steg mot å gi full åpenhet om hva det koster å gjennomføre en begravelse. Dette er på høy tid, sier Eikenes.  

Prissammenligning mellom byråene har hittil vært nærmest umulig. Ofte skjer salget i det personlige møtet med den pårørende, og det har vært vanskelig for pårørende å få oversikt over hvilke kostnader man kan forvente seg.

- Gravferdsbransjen ligger bak de fleste andre bransjer når det gjelder gode og kundevennlige digitale løsninger. Med en nettbutikk kan pårørende få tid til å vurdere og diskutere ulike valg og priskrav før de møter oss, understreker hun.  

Internett overtar

Med få unntak, blant annet i Canada, er bestilling av begravelser på internett et nytt fenomen. Fonus ser stort potensial i nettbutikkløsningen, som formidler alle tjenesteområdene som basistjenester,seremonitjenester, musikk, blomster, kiste og gravsteiner.  

- Vi skal selvfølgelig fremdeles være her for alle som søker personlige råd eller ønsker å gjennomføre hele prosessen ansikt til ansikt, men vi tror det er forventet at bransjen også tilbyr digitale løsninger.  

- I løpet av få år vil majoriteten av begravelser bli bestilt helt eller delvis over internett, avslutter Eikenes.