10 år etter katastrofen: Hønefossinger hjalp til da verden opplevde tsunamien 1. juledag 2004

Disse hjalp til under tsunamien
Tre Hønefossinger var sentrale i Thailand under katastrofen. Per Bleikelia, Erik Glasrud og Terje Skavdal (Foto: Harald Henschien)

Det var 1. juledag og frokosttid på feriehotellene langs Thailands vestkyst. Året var på slutten av 2004. Gjestene hadde invadert frokostsaler og strender for å nyte dagen i tropene.
Plutselig trakk havet seg tilbake. Mange løp ned langs stranden som ble hundrevis av meter bred. Så kom vannet tilbake med en kraft som totalt sendte anslagsvis 300.000 mennesker i døden. Den verste katastrofen i historien var et faktum.

Les mer …

The Pirat Bay stengt

pirate bay
"The Pirat Bay" - som i årevis har forsynt markedet med gratis programmer, kinofilmer og musikk - er nå stengt av det svenske poltiet. Men alt håp er ikke ute.

Les mer …

Kirken bekymret for dødsdommene i Egypt

egyp dodsdommer-14
Foto: kirken.no

Generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke er rystet over de 592 dødsommene som 23. mars ble avsagt i Egypt.
- Norge må øke presset mot Egypt, sier Berit Hagen Agøy.

Les mer …

Frykter katastrofe for sju millioner mennesker

plan
FN anslår at sju millioner av de tolv millioner innbyggerne i Sør-Sudan vil være rammet av katastrofen i løpet av de neste ukene og månedene.

FN slår nå alarm om den humanitære krisen i Sør-Sudan som om kort tid kan ramme sju millioner barn og voksne. Plan utvider nødhjelpsarbeidet og starter innsamling til de kriserammede i Sør-Sudan.

Les mer …

Unntakstilstanden i Bangkok bekymrer ikke to dusin hønefossinger i Pattaya

thailand1
UNNTAKSTILSTAND:  Allerede søndag kveld kunne RingeriksAvisa  som første avis knipse soldater i Bangkoks gater. (Foto: Harald Henschien)

Mens spenningen øker i Bangkok koser de seg på stranda i badebyen 160 km unna de dramatiske begivenhetene i Thailand.

Les mer …

Proteksjonisme eller fornuft?

Russiske myndigheter gir det norske Mattilsynet strykkarakter. Hvis ikke dette stinker av korrupsjon eller fordekt proteksjonisme, bør det norske Mattilsynet ta seg kraftig i nakken. Den norske ambassadøren i Moskva hadde torsdag møte med russiske veterinærmyndigheter for å drøfte eksportsituasjonen.

Les mer …

Norsk øl til Bocuse d’Or i Lyon

For første gang skal flere varianter av norsk øl leske ganene til det kresne publikummet under den store matmessen Sirha som arrangeres samtidig med det prestisjetunge og uoffisielle VM i kokkekunst, Bocuse d’Or i Lyon.

 

Les mer …

Boots trapper ned i Sverige

kapsler

Den britiske apotekkjeden Boots legger ned hovedkontoret i Stockholm og gir opp planene om en stor ekspansjon i Sverige.  Totalt har Boots hatt åtte apoteker i Sverige, men to har allerede gått konkurs.

Les mer …

Transseksuell: Jenta vokste opp i en guttekropp

Catoy-tatt-i-Pattaya-jan-12

PATTAYA POLITISTASJON: Denne transseksuelle ble arrestert denne uka. Noe forvirret. ( Foto: Harald Henschien)

 

Fenomenet ”ladyboy” har blitt til det 3.kjønn. Akseptert i Asia og sprer seg over hele kloden.  Thailand er et foregangsland. Der skifter du kjønn enkelt. Men transsexualitet er komplekst. Særlig det psykiske blir det tatt lite hensyn til.

Les mer …

Befolkningen vokser raskest i Norge

 

Ifølge de nyeste befolkningsframskrivingene vil antallet nordmenn stige med nesten 19 prosent innen år 2025. Det viser de nyeste tallene fra Nordisk Statistisk Årbog 2011, som kom ut 16. november.

Les mer …

Pant for svenske tomflasker?

 

martin kolberg nordisk raad
Martin Kolberg tar opp igjen pantesaken (Foto: Nordisk Råd)

Til tross for at miljøministrene har sagt nei, gir ikke parlamentarikerne i Nordisk råd gir seg når det gjelder forslaget om å etablere et felles nordisk pantsystem. Så kanskje er det snart håp for tomflaskene til Hønefoss-ølet.

Les mer …

Vannet har nådd Bangkok sentrum

Bangkok flom_2011

FORSTÅR IKKE FARENE: Barna synes det er stas å kunne bade i det skitne og infiserte vannet som nå trenger gjennom sandsekkene og inn gatene (Foto: Harald Henschien)

 

BANGKOK: Ringerikinger og andre utlendinger som befinner seg i gigantbyen i Thailand har forberedt seg godt og lider ingen nød. Men det er det mange andre som gjør.

Les alt om monsterflommen her

Burgerkjeden Carls Jr utvider til Norden

carls_jrDen ledende amerikanske burgerkjeden Carls Jr® kunngjorde i dag sine planer om å ekspandere til Danmark, Finland, Norge og Sverige.

Carl's Jr. eies av CKE Restaurants, Inc. og er kjent for sine best-i-klassen menyelementer som konsekvent overgår konkurrentene. Selskapet samarbeider med det danske konsulentselskapet PS4 Franchise Partner for å finne frem til en gruppe franchisekandidater i de nordiske landene som vil være med på å bygge opp kjeden.

Les mer …

Fremgang i Estland

tallin
Estland på full fart oppover (Foto: Frank Tverran)

Estlands kredittrating ble satt opp to hakk av Standard & Poor i går. Med en sterk økonomisk vekst og solide offentlige finanser, er dette det nest høyeste i øst-Europa.

Les mer …

Osama Bin Laden er drept

Et amerikansk commandoteam drepte mandag den 2. mai Osama Bin Laden. De trengte inn i hans hjem, skjøt ham til døde med et skudd i hodet og tok med seg liket. Dette dumpet de senere i sjøen. Amerikanske talsmenn har senre opplyst at han fikk en muslimsk begravelse.

 

Opprøret fortsetter i Burkina Faso

Rundt 10.000 personer befinner seg nå i gatene i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou.Disse ødelegger nå byen med plyndringer og ildspåsettelse. Alle butikkene i byen er stengt og skytingen i gatene tiltar.