tirsdag, 07 februar 2023 10:56

Internasjonal klimaros til E16-prosjekt i Jevnaker

Skrevet av
Skanska og Statens vegvesen klarte å skille alunskifer fra friskt berg i E16-traseen på Jevnaker. Det ga gode bærekraftpoeng, og sparte Gustav Wannberg og de andre lastebilsjåførene i vegprosjektet for 3.300 turer fra Jevnaker til Drammen. Geolog Andreas Harstad og prosjektleder Ole Petter Jensen i Skanska har sammen med byggeleder Gine Løvstad Hegseth i Statens vegvesen fulgt arbeidet tett. Skanska og Statens vegvesen klarte å skille alunskifer fra friskt berg i E16-traseen på Jevnaker. Det ga gode bærekraftpoeng, og sparte Gustav Wannberg og de andre lastebilsjåførene i vegprosjektet for 3.300 turer fra Jevnaker til Drammen. Geolog Andreas Harstad og prosjektleder Ole Petter Jensen i Skanska har sammen med byggeleder Gine Løvstad Hegseth i Statens vegvesen fulgt arbeidet tett.

Mindre transport av alunskifer fra E16 anlegget i Jevnaker til Langøya i Holmestrand var bra for klima, miljø og økonomi. Nå er E16 Åsbygda-Olum Breeam-sertifisert med resultatet «very good».

 

Skanska bygde ny vei i Jevnaker fra mars 2020 til desember 2021. E16 Åsbygda-Olum var klimapilot i Vegvesenet med krav om eget klimabudsjett og med bonus og trekkordning knyttet til utslipp fra asfalt og betong. Flere gode løsninger for klima og natur bidro til at Skanska vant jobben i konkurranse med andre entreprenører.

Vegvesenet og Skanska først

I 2019 ble E16 Bagn-Bjørgo i Valdres det første veiprosjektet i Norge som ble Ceequal-sertifisert med Statens vegvesen som byggherre og Skanska som entreprenør. Nå har Ceequal endret navn til Breeam infrastructure, og E16 Åsbygda-Olum er det første infrastrukturprosjektet i Norge som oppnådde sertifisering etter navneskiftet.

Transporten av alunskifer fra Jevnaker til Langøyene var et av flere tiltak som ble gjennomført i vegprosjektet som ga gode Breeam-poeng.

Skanska lyktes med å kartlegge og skille alunskifer fra friskt fjell ved tilpasset sprenging. Der det før var vanlig å kjøre store mengder sammenblandete steinmasser med alunskiferinnhold til spesialdeponi, kunne Skanska bruke det friske fjellet i veilinja, og kun levere de alunskiferholdige massene til spesialmottak. Det sparte prosjektet for 3.300 turer med lastebiltransport til Oslo og videre på lekter til Langøyene.

Flinke med klima og miljø

- Skanska har vært flinke til å tenke klima og miljø i planlegging og gjennomføring av E16-prosjektet. Da er det hyggelig at de får anerkjennelse for klima- og miljøarbeidet gjennom Breeam-systemet, sier delprosjektleder Pål-Steinar Karlsen i Statens vegvesen.

Andre saker å lese

Betongsaging i Jevnaker

07-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Elite Betongsaging AS er egistrert med adresse Musemyrveien 2 i Jevnaker kommune. Aksjekapitalen er kr 30.000. Formål: Betongsaging, kjerneboring, riving, splitting av fjell. Daglig leder og styreleder er Brian Strands Petersson. Med...

Les mer i RingeriksAvisa

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

06-06-2023 Nyheter NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen - avatar NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

Datatilsynet mener strømming av barneidrett som hovedregel ikke kan gjennomføres lovlig etter personvernregelverket.

Les mer i RingeriksAvisa

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

06-06-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

Fra 30. juni fjernes EUs koronasertifikat fra Helse-Norge. Årsaken er at ordningen blir opphevet.

Les mer i RingeriksAvisa

Snekkertjenester i Hole

06-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Start Montering AS er et nytt firma registrert i Hole med en kapital på kr 30.000.

Les mer i RingeriksAvisa