lørdag, 18 juni 2022 13:53

17. juni 2022 Love Is Love

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
17. juni 2022 Love Is Love Foto: Posten Norge / NTB

Postens nye frimerke har en verdi på kr 25 og er designet av Camilla Kvien Jensen.

Samfunnets forventinger til kjønnsuttrykk og seksualitet har vært gjennom en radikal endring de siste femti årene.

I 2022 er det 50 år siden homoseksuelle handlinger ble avkriminalisert i Norge. 21. april 1972 ble paragraf 213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven.

Avkriminaliseringen ble et gjennomslag for homobevegelsen og for en mer åpen homokamp. Iherdig innsats fra Karen-Christine (Kim) Friele og organisasjonen Det norske forbundet av 1948 (DNF-48) førte til at en oppnådde en fullstendig legalisering. De siste 50 årene har vi dermed gått fra at homoseksualitet var straffbart, til at likestilling mellom homo- og heterofile blir sett på som en typisk norsk verdi, noe som kjennetegner oss både som samfunn og kultur.

Grenser mellom kjønn

Parallelt med en økende respekt, ved at likekjønnede par inngår i institusjonaliserte parforhold og kan gifte seg i kirken, har også samfunnets holdninger til det som tidligere var tabubelagt seksualitet, endret seg markant.
Grensene mellom kjønn er også myket opp, og man har gitt hver og en «rett til kjønn», slik at individet i mye større grad selv kan avgjøre hvordan det vil leve ut sin kjønnsidentitet. Der homobevegelsen tidvis var spesifikt og nesten eksklusivt rettet inn mot lesbiske og mannlige homofiles problemer, er politikkområdet i dag utvidet til et mer omfattende kjønns- og seksualitetsfelt.

(Kilde: Posten.no)

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Andre saker å lese

Russland: Ukrainsk rakett har truffet svartehavsflåtens hovedkvarter på Krim

22-09-2023 Nyhetsklipp NTB-Reuters - avatar NTB-Reuters

Minst én ukrainsk rakett har truffet den russiske svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol på Krim-halvøya, bekrefter lokale myndigheter.

Les mer i RingeriksAvisa

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

22-09-2023 Politikk NTB - avatar NTB

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

– At partiledelsen ikke vil kalle dette en krise, forsterker krisen, mener Martin Kolberg. Han ber Støre invitere SV inn i regjeringen, men de vil ikke redde Ap.

Les mer i RingeriksAvisa

Analytikere: Ukraina første gang bak Russlands tredje forsvarslinje

22-09-2023 Nyheter NTB-AFP-TT - avatar NTB-AFP-TT

Analytikere: Ukraina første gang bak Russlands tredje forsvarslinje

Ukrainske styrker opererer enkelte steder vest i Zaporizjzja bak Russlands tredje og siste forsvarslinje, ifølge Institute for the study of war (ISW).

Les mer i RingeriksAvisa

Nå er det jul igjen – i alle fall på radio

22-09-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå er det jul igjen – i alle fall på radio

Mens eplene fremdeles henger røde på trærne, starter Lise Askvik friskt opp årets juleradio. Det skjer på dagen tre måneder før julaften, den 24. september. Juleradioen kan høres over hele...

Les mer i RingeriksAvisa