tirsdag, 09 juli 2019 11:07

"Djevelbibelen"

Skrevet av
"Djevelbibelen" Prospektkort fra 1929 (Kungliga biblioteket, Stockholm)

Codex Gigas, eller Djevelbibelen, er berømt av to årsaker; den er verdens største bevarte middelalderske håndskrevne bok (Codex Gigas betyr "Gigantisk bok") og den inneholder et stort helsides portrett av djevelen.

Det er uklart nøyaktig hvordan Codex Gigas oppsto, men vi vet at den ble skrevet i kongeriket Bøhmen, nå vest-Tsjekkia, mellom 1204 og 1230.

Takket være en påskrift på den første siden, vet vi at klosteret i Podlazice er Codex Gigas første eier. Men av økonomiske årsaker måtte munkene pantsette boka i 1295 til et kloster i Sedlec, også dette i Tsjekkia. Benediktinerordenen kjøpte samme år boka tilbake og den ble da sett på som ett av verdens underverk.

Etter hvert ble Codex Gigas et ettertraktet samlerobjekt og i 1594 "lånte" keiser Rudolf II boka til sitt slott. Rudolf II samlet på alt fra levende og døde dyr til malerier, skulpturer og kuriositeter. Djevelbildet pirret hans interesse for okultisme.

Codex Gigas ble nå i Praha til den ble stjålet av den svenske hæren under tredveårskrigen. I Sverige inngikk den i dronning Kristinas samlinger og fikk plass i biblioteket på Stockholms slott.

På nyttårsdagen 1878 ble den verdifulle håndskriften overført til det nybygde Kungliga biblioteket i Stockholm, der det finnes i dag.

Du kan bla i den digitaliserte utgaven av Codex Gigas her

Vi anbefaler videoen nederst på denne siden

Kilde: Kungliga Biblioteket

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Media

Codex Gigas Kungliga biblioteket Stockholm