tannlegegrov01

Øystein Grov driver sin praksis som tannlege i Kong Ringsgate 14 i Hønefoss. I 2017 har Niclas Berggren også begynt sin praksis der, og navnet ble endret til Tannlegene Grov og Berggren.

I et hjørne på venteværelset finner du et minimuseum i form av et titteskap.

De fleste gjenstandene er etter Øystein og Sigurds far, Kristian Grov, som drev praksisen tidligere. Han studerte i Leipzig og Oslo, og startet tannlegepraksis i Hønefoss i 1930. Først drev han i Postgården og senere i Storgaten 4. I 1988 flyttet de til Kong Ringsgate. Sønnen Sigurd begynte sammen med faren i 1969 og Øystein kom etter i 1975. Kristian Grov døde i 1972, 67 år gammel. Sønnen Sigurd døde i juli 2014.

Etter å ha sett samlingen, har vi en viss forståelse for at enkelte kunne ha litt tannlegeskrekk før i tiden. Nedenfor ser du en del av gjenstandene fra minimuseet.

tannlegegrov03

En ekte hodeskalle hørte til en tannleges anatomistudier. Denne ble kjøpt av Kristian Grov rundt 1924 i Leipzig og har senere vært i bruk i studietiden til både Sigurd og Øystein.
Skallen er delt opp i en mengde biter som er satt sammen ved hjelp av kroker, hengsler og fjærer. Vil du ta en titt på bihulene, er det bare å åpne lokket. Så gjensto det da å pugge navnet på de forskjellige delene. 

tannlegegrov04

Det gamle dørskiltet.

tannlegegrov05

Et utvalg gamle bor.

tannlegegrov06

Modell for restaurering av tenner, trolig et gammelt svennestykke. Grønne av elde.

tannlegegrov07

Den nederste delen av et gammelt bor av typen C. Ash & Son. Her måtte tannlegen tråkke på pedalen hele tiden for å holde farten på boret i andre enden. Sist dette boret var i bruk, var under 2. verdenskrig. Mange norske geriljagrupper lå i skjul inne i Ringkolltraktene og boret var da særdeles nyttig der hvor det ikke var strøm. Men allerede da var boret avleggs i forbindelse med ordinær bruk.

tannlegegrov10

Her ser vi et forferdelig instrument som heldigvis lå ubrukt i originalpakningen. Holdt både på lepper og tunge når den var riktig tilskrudd

tannlegegrov09

I en egen boks fantes voksmodeller av tenner med de fleste kjente tannsykdommene.

tannlegegrov08

Redskapet er i følge tannlege Øystein Grov ikke et tannlegeverktøy, men en forløper som fortrinnsvis ble brukt av smeder og lekfolk på bygda som kunne eller torde litt mer enn andre. Tenner og det som satt i nærheten kunne vris ut med en utrolig kraft. ( Vår lillefinger hadde en "nær døden opplevelse" ved en test). Garantert effektiv.

tannlegegrov11

Vi avslutter vår runde i titteskapet med to sårklemmer og et spesialverktøy for å tvinge opp gapet på de som ikke ville eller kunne gape høyt nok! Vel, vi er glad verden har gått fremover. Helt smertefritt blir vel et tannlegebesøk aldri, men det er neimen ikke så mye om å gjøre i dag.

(Alle foto: Frank Tverran)