kranium

I juni 1957 fant skogsarbeider Per Skogen en hodeskalle i Krogskogen. Politiet i Hønefoss jobbet lenge med saken, men greide ikke å oppklare den.

Vi har sakset denne saken fra VG 22.2.1958

Hvem ble drept - og av hvem?
Kraniet i Krokskogen er fortsatt et mysterium.
En dag i slutten av 1930-årene ble et ungt menneske drept som følge av slag med en stump gjenstand i hodet. Hvem ble drept og hvem drepte? Disse to spørsmål har politiet i Ringerike slitt for å få svar på siden skogsarbeider Per Skogen en solvarm junidag i fjor fant et bleket kranium i Krokskogen, en halv times vei fra det kjente utfartsstedet Kleivstua.

Aldri svar?
- Jeg begynner å bli redd for at vi aldri vil få svar på spørsmålene. Mange ganger i løpet av disse månedene har vi trodd: Nå er vi da endelig på rett spor. Men hver gang har det vist seg at sporet ikke førte fram. Ukers møysommelig arbeid løste seg opp i intet for oss gang etter gang, og i dag er vi ikke kommet lenger enn dagen etter at kraniet ble bragt inn til oss på politistasjonen i Hønefoss, sier politifullmektig Lars Hernes til VG.

3 ting er klart
Kraniet har vært gjenstand for omhyggelige undersøkelser. Det har ført til at man har kunnet slå fast som nesten sikkert:

- Kraniet har tilhørt en ung person. Alder antagelig mellom 19 og 25 år.
- Hullet i kraniet tyder på at vedkommende ble drept med slag av stump gjenstand. Det er ikke grunn til å tro at et fall ville gitt et slikt merke.
- Drapet fant antagelig sted for 25-30 år siden.

Ingen skjelettdeler
I sommer og høstmånedene var folk på leting i traktene rundt Grødalen der kraniet ble funnet. Man fant imidlertid ingen flere skjelettdeler, og heller ikke anmodninger til folk i arbeid innover Krokskogen om å ha øyene åpne for benrester har gitt noe resultat.

Nye forsøk
- Vi kommer ikke til å henlegge saken ennå, sier politifullmektig Hernes. Når sommeren kommer med bar mark kommer vi antagelig til å gjøre nye forsøk på å finne spor som kan føre til oppklaring av mysteriet på Krokskogen. Men - ærlig talt - vi har ikke stort håp om å få svar på våre spørsmål.