torsdag, 01 september 2022 09:28

Måtte bli lystløgner for rollen

Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Axel Bøyum blir å se i TV-serien «Hodejegerne – Den første løgnen», som får premiere 2. september. Axel Bøyum blir å se i TV-serien «Hodejegerne – Den første løgnen», som får premiere 2. september. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Mange kjenner Axel Bøyum fra serien «Heimebane». I den nye TV 2-serien «Hodejegerne» fikk han testet ut helt nye sider.

Axel Bøyum ble for alvor kjent for et stort publikum gjennom rollen som Adrian Austnes i dramaserien «Heimebane» på NRK. Han fikk sågar Gullruten 2018 i kategorien beste mannlige skuespiller, og ble dermed den yngste i Gullrutens historie til å vinne denne prisen.

Nå går han fra folkekjær familieunderunderholdning til hardkokt actionthriller. Mørk humor, blod og tempo rulles ut når TV 2-serien «Hodejegerne» kjører i gang.

– Det framsto som en veldig utfordrende rolle, veldig annerledes enn det jeg har gjort før. Det virket som en spennende karakter å spille fordi den gir rom til å spille ut mange ulike sider. Her kunne jeg virkelig gå i dybden med å skildre en kar som er veldig skiftende.

– Hvem som egentlig er den ekte versjonen av Roger, det vet jeg faktisk fortsatt ikke helt, vi trenger flere sesonger, sier Bøyum til NTB.

– Utmattende

«Hodejegerne» har sitt utspring i Jo Nesbøs bokunivers, tidligere filmatisert med Aksel Hennie i hovedrollen som Roger Brown. Geir Henning Hopland (regissør og manusforfatter) har imidlertid latt handlingen i nytappingen følge en langt yngre Roger Brown, som slår seg opp som hodejeger ved hjelp av mye løgn og manipulasjon.

– Jeg er en ganske ærlig fyr, så dette med løgn måtte jeg øve meg på. Det er viktig for meg å forstå karakteren, og jeg begynte derfor å lyve en hel del selv mens jeg jobbet med å finne fram til karakteren. Jeg kunne gå ut på byen og finne opp en helt ny livshistorie, jeg løy på meg en trist barndom og masse tragisk, sier skuespilleren, og legger til:

– Det hendte jeg måtte ringe opp folk dagen etter og forklare at de ufrivillig var blitt del av mitt researcharbeid.

Og selv om det altså er løgnen som virkelig kjennetegner Roger Brown, er ikke Bøyum fremmed for å føle sympati med sin nye karakter.

– Han er sinnssykt god på å lyve, men all lyvingen gjør at livet blir innviklet og komplisert. Det er så mye som må pyntes på og jukses med hele tiden, og den ene løgnen tar den andre. Det blir et slit.

Og slitet har Bøyum selv kjent på kroppen. Skuespilleren beskriver nemlig halvåret med innspilling av «Hodejegerne» som noe av det mest krevende han har vært med på.

– Det startet med at jeg som hovedrolleinnehaver var en slags lagkaptein, som støttet de andre skuespillerne. Men det endret seg, snart var det de andre som måtte ta vare på meg. Jeg var til tider ganske kjørt, medgir skuespilleren som gikk inn i rollen med hud og hår.

– Det med lyvingen ble etter hvert så innøvd at jeg har slitt med å legge det av meg. Jeg gikk så innmari inn for å bli Roger, ler Bøyum.

Fikk Nesbøs velsignelse

Geir Henning Hopland sier han først var nølende til oppdraget med å gjøre TV-serie basert på Roger Brown-karakteren:

– Jeg hadde så stor respekt for både boken og filmen, nei, jeg var ikke umiddelbart med på ideen som ble presentert av produksjonsselskapet Yellowbird.

Men så leste serieskaperen boken om igjen, og fant noen sekvenser om Browns tidlige karriere og fortid.

– Jeg syntes det lå spennende ting her og begynte å tenke på hva som hadde skjedd der, i fortiden hans.

Hopland har bakgrunn fra en rekke kjente TV-produksjoner, som «Frikjent», «Magnus» (manus og regi) og «Lilyhammer» (regi). Med Roger Brown-serien har han villet lage noe som nikker en smule mot hans kanskje aller største inspirasjonskilder: Coen-brødrene. Han håper folk synes dette er en serie som skiller seg litt ut – og framstår «unorsk».

Men det var én ting han måtte gjøre før han virkelig kunne sette tenna i prosjektet.

– Jeg måtte ha Jo Nesbøs velsignelse, så jeg sendte ham en mail og presenterte serie-ideen. Det tok ikke lang tid før det kom en veldig hyggelig mail tilbake, med tommel opp. Med den tilliten i ryggen kunne prosjektet blomstre, vi fikk friheten vi trengte til å utforme både Roger og Diana – på vår måte.

– Men vi har forsøkt å lage en TV-serie i Jo Nesbøs ånd, slår Hopland fast.

«Hodejegerne – Den første løgnen» er en av høstens store serie-satsinger på TV 2. I de to andre hovedrollene ser vi Ingrid Giæver som Diana Eliassen, mens Mikkel Bratt Silset dukker opp i rollen som Ove Kjikerud. 2. september går teppet opp på TV 2 Play, og det vil vanke to episoder i uken. Premiere lineært blir det først i november.