tirsdag, 06 april 2021 10:12

«Kneblede» kvinner krever ordet i «The Nevers»

Skrevet av NTB-Emil L. Mohr
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Gjør deg klar for «The Nevers» – en serie fra Joss Whedon, kjent for Hollywood-eventyr som «The Avengers». Gjør deg klar for «The Nevers» – en serie fra Joss Whedon, kjent for Hollywood-eventyr som «The Avengers». Foto: HBO / Handout

Superheltversjonen eller ei: Sci-fi-serien «The Nevers» slår et slag for viktoriatidas «kneblede» kvinner.

Kvinners rettigheter var ikke mye å skryte av i siste halvdel av 1800-tallet, da dronning Victoria satt på tronen i Storbritannia. Sci-fi-føljetongen «The Nevers» (strømmepremiere 12. april) tar seg historisk-kunstneriske friheter i så måte. Her handler det om en jentegjeng som slår seg fram med superheltaktig kraft i samme periode.

– Kvinner «eksisterte» ikke på den tida, sier Eleanor Tomlinson, som spiller Mary-skikkelsen, til NTB.

– De ble kneblet. Nå, i denne serien, får vi se dem og oppdage hvem de egentlig var. De finner hverandre – og de finner styrke i antall, tilføyer hun per pandeminødvendig videolink.

Brutalt univers

Fortellingen kommer fra Joss Whedon, kjent for Hollywood-eventyr som «Buffy the Vampire Slayer» og «The Avengers». I første episode skjønner vi at London er blitt utsatt for en overnaturlig hendelse som har utstyrt utvalgte individer med unormale, ofte uvelkomne, evner. I fortsettelsen følger vi kampen deres for overlevelse.

– Brutale tider kaller på brutal aktivisme, sier Ella Smith, som spiller Desirée.

– Og det er det du får i «The Nevers», kvinner som slår seg sammen på tross av alt rundt dem. Det er ganske inspirerende å se, hevder hun videre.

Eller som kollega Amy Manson sier om sin Maladie:

– Begavelsen hennes gir henne muligheten til å ha en stemme i en tid da kvinner ikke hadde stemmer – da de var en underordnet klasse.

Stemmerettsspire

Skjønt, mye ulmet under overflaten i Victoria-tiden. Som Elizabeth Berrington (Lucy) påpeker, begynte de såkalte suffragettene å kjempe for stemmerett, noe de oppnådde i 1918.

– Det var en ekstraordinær periode, med kvinnelig frigjøring og kvinner som beveget seg fra hjemmearbeid og ut i den moderne verden. Kanskje er det ikke så merkelig at vi har valgt denne innholdsrike æraen, sier hun.

Berrington legger også inn et ord for mer eller mindre samtidige berømtheter som Marie Curie og Mary Wollstonecraft.

– Historiene deres ble ikke fortalt. De levde i skyggen av mennene i sine liv, menn som ble «katalysatorer» for talentene deres, sier hun.

– Det var liksom ikke populært at kvinner var oppfinnere, store forfattere eller oppdagere. Historiene fantes – du hørte bare sjelden noe til dem.

Utbredt sexisme

Heller ikke Ben Chaplin, som tolker cockney-politimannen Frank, vil være med på at «viktoriansk» og «sterke kvinner» er selvmotsigende.

– Det er interessant, for perioden er jo oppkalt etter Victoria. Det sto en kvinne på toppen av alt, om hun var aldri så født inn i rollen, humrer han overfor NTB.

– Sånn sett var det et matriarkalsk samfunn – enda kvinnene under Victoria ikke hadde mye til valg. Bare det å føde barn var så farlig at det ble et handikap. Når det gjelder Frank, er han sexistisk? spør han på vegne av figuren sin – før han leverer det megetsigende svaret:

– Han var nok ikke mer sexistisk enn epokens menn generelt.

Fakta om «The Nevers»

  • Amerikansk sci-fi-eventyr i tolv avsnitt.
  • Serieskaper: Joss Whedon.
  • I rollene: Laura Donnelly, James Norton, Eleanor Tomlinson, Ann Skelly, Amy Manson, Ben Chaplin, Elizabeth Berrington, m.fl.
  • Strømmepremiere: 12. april på HBO Nordic.