lørdag, 28 desember 2019 13:57

Oftebro glad og lettet når «Hamilton» er i boks

Skrevet av NTB-Veronica Karlsen
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Slik fremstår Jakob Oftebro i rollen som Hamilton. Slik fremstår Jakob Oftebro i rollen som Hamilton. Foto: C More / TV 2

TV-serien «Hamilton» ble litt av en reise for Jakob Oftebro.

– Vi prøver å vise dere et moderne menneske og en person som ikke «bare» fremstår som en hemmelighetsfull agent. Han skal være et helt menneske, en som kan sprekke opp i et smil og være både trist og glad.

Det sier Jakob Oftebro om Hamilton-skikkelsen han nå bringer til TV-skjermen. 1. januar er det premiere på serien på C More, og vi skal møte en ung Hamilton som er kommet tilbake til Sverige etter en tid i USA. Det blir trøblete for vår mann, som kommer til et Stockholm i fyr og flamme. Det er bomber og cyber-angrep på rekke og rad.

– Ja, det er en del action. Men det er så mye mer enn det. Vi har jobbet mye med at dette skal være karakterdrevet drama også, fastslår Oftebro til NTB om helten som er kjent fra Jan Guillous bøker – og som i bokform har solgt mer enn 10 millioner eksemplarer i Norden. Hamilton har tidligere vært gestaltet av Peter Haber, Mikael Persbrandt, Stellan Skarsgård, Peter Stormare og Stefan Sauk.

At valget falt på norske Oftebro da en moderne Hamilton-skikkelse skulle i støpeformen, var ikke gitt. For Hamilton er svensk. Men vår mann, som tidligere har fått Nordens språkpris for sin helstøpte dansk, snakker også svensk så det suser.

– Jeg har lagt ned mye jobb i svensken, det har gått i svenske lydbøker og en liten periode hadde jeg også språkkonsulent. Det er moro når det sitter, og jeg har også hatt nytte av alle svensktalende på settet, forteller skuespilleren.

– Var tøft

Nylig ble det kjent at Oftebro også har hovedrollen når en ny stor film fra krigens dager skal spilles inn, basert på Marte Michelets «Den største forbrytelsen».

Men fortsatt sitter alle erfaringene med «Hamilton» i kroppen. Ikke minst husker vi at skuespilleren ble stygt skadd på settet etter å ha fått et brennbart stoff i ansiktet. Hele «Hamilton»-produksjonen ble satt på vent, og Oftebro måtte bruke tid på å leges og holdt seg innendørs og unna solen i lang tid.

– Det var tøft. Men det var faktisk godt å komme tilbake til innspillingen igjen. Jeg har levd med Hamilton så lenge, og nå er jeg bare stolt og glad for at vi har fått sesongen ferdig, sier skuespilleren – som ikke ser bort fra at det kan bli en sesong to.

– Men det avhenger jo av mange ting, vi får se hvordan denne første sesongen tas imot. En ny sesong vil også bety mer reising, og man ønsker jo ikke å være så lenge borte fra familien, sier skuespilleren til NTB.

Ble pappa

I flommen av TV-serier som kommer nå: Oftebro synes det er mange argumenter som taler for å sette av tid til Hamilton.

– Serien sier mye om tiden vi lever i, at fiendebildet er forandret og at fienden kan være hvem som helst. Samtidig er det underholdning, action og drama i en og samme pakke.

Skuespilleren sier det ikke bare var skaden han pådro seg som gjorde denne rollen til noe utenom det vanlige. Ved siden av at han måtte lære seg å snakke flytende svensk, var han også på en militærinspirert bootcamp. Og han har brukt mye tid på å snakke med yrkesmilitære og mennesker som jobber i spesialstyrker for riktig å forstå Hamiltons verden.

– Man har et bilde av folk i slike jobber. Man tenker at man kan se det på dem, det at de er villige til å ofre livet sitt for å beskytte oss andre. Men alle jeg møtte var forbausende vanlige og veldig rolige. Ja, de hadde denne roen til felles, sier Oftebro. Som også ble pappa mens han ventet på å gjenoppta Hamilton-rollen.

– Det å gå fra baby til Hamilton er jo kontrastfylt. Samtidig er også pappaperm-livet fylt av mye spenning og uforutsigbarhet. Og man må også der lære seg et helt nytt språk, ler Oftebro.

Fakta om «Hamilton»:

  • Jakob Oftebro stiller i tittelrollen og videre ser vi Nina Zanjani, Katia Winter, Krister Henriksson, Thomas Hanzon, Jörgen Thorsson, Suzanne Reuter, Peter Andersson og Annika Hallin i andre roller.
  • Serien bygger på Jan Guillous suksessbøker om den svenske agenten – en bokserie som er en av de mest suksessfylte bokserier noensinne i Sverige.
  • Den er tidligere filmatisert med blant andre Stellan Skarsgård, Peter Stormare og Mikael Persbrandt i hovedrollen som Carl Hamilton.
  • I den nye serien er handlingen helt nyskrevet av Petter S Rosenlund.
  • Den nye TV-serien kommer fra selskapet Dramacorp Pampas Studio og Kärnfilm i samproduksjon med Beta Film og ZDF.
  • Erik Leijonborg er hovedregissør og Martina Stöhr og Petra Jönsson produsenter.
  • «Hamilton» fikk verdenspremiere på MIPCOM i Cannes 13. oktober 2019.
  • 1. januar 2020 er det duket for premiere på storsatsingen på C More og TV 2 Sumo. I løpet av våren 2020 kommer den også til å sendes i regi av TV 2.