torsdag, 19 desember 2019 12:23

Hemmelighetsfull "Star Wars"

Skrevet av NTB-TT-Gunnar Rehlin
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Med «Star Wars: The Rise of Skywalker» slutter en filmfortelling som startet i 1977. Filmen er omgitt av stort hemmelighetskremmeri.

Den nye Star Wars-filmen er nummer ni i serien og nå avsluttes fortellingen om Luke Skywalker, Darth Vader, C-3PO og alle de andre rollefigurene vi har fulgt i mer enn 40 år.

– Jeg er klar over at dette er stort. Særlig føler jeg med JJ Abrams, som har skrevet og regissert dette. Det har vært hans jobb å binde sammen alt dette og å sette et punktum for serien, sier skuespiller Daisy Ridley.

Å sitte og snakke om filmen med Daisy Ridley som spiller Rey, og motspiller John Boyega som spiller Finn, i forkant av premieren, er slett ikke lett. Pressen har ikke fått se noe av filmen og må forholde seg til traileren – som egentlig sier fint lite. Skuespillerne er gitt totalt forbud mot å røpe noe som helst.

– Det er utrolig viktig at ingenting kommer ut i forveien, det ville ødelagt overraskelsesmomentene, sier John Boyega.

– Ikke engang moren min har fått vite noe. Hun spurte om det slutter med at Rey dør, men jeg har ikke avslørt noe, sier Daisy Ridley.

Kommer til å overraske

Rey har en bakgrunn som vi i publikum fortsatt ikke vet så mye om. Hun hater den onde Kylo Ren – en slags arvtaker til Darth Vader. Likevel trekkes hun mot ham.

– Det jeg kan si, er at Rey stiller spørsmål. Hun gjør ikke lenger det hun blir fortalt, hun er på en reise som de andre ikke helt forstår. Men jeg tror publikum kommer til å forstå henne. Det er så mange spørsmål. Hvem var foreldrene hennes? Hvorfor er kraften så sterk hos hennes?

– Hun gjør ting som er uventet, dere kommer til å bli overrasket, fremholder Ridley til TT.

Det gode mot det onde

I de drøye 40 årene som er gått siden den første filmen, har Star Wars-universet blitt en av de viktigste fortellingene i popkulturen. Filmer, bøker, tegneserier, TV-serier, dataspill: Alt dette har gjort skaperen George Lucas til en av filmverdenens rikeste personer.

Det er gjort mange forsøk på å forklare hva det er med Star Wars som har gjort fortellingen så stor. John Boyega gir en enkel forklaring:

– Det var det første ordentlige science fiction-eposet. Nå er dette en del av mange menneskers DNA, det går fra generasjon til generasjon, det er nostalgi for mange – og vi liker jo alle fortellinger der det gode slåss mot det onde, mener han.

«Star Wars: The Rise of Skywalker» er den tredje filmen i den tredje trilogien i Skywalker-sagaen. Nå er det slutt. Ikke på Star Wars-filmer, tvert imot, det kommer både filmer og TV-serier i form av spin-off'er, men akkurat denne linjen tar slutt nå.

Daisy Ridley og John Boyega går videre i sine respektive karrierer samtidig som de er bevisst at de for evig og alltid kommer til å ha dette eventyret ruvende på CV-en.

– Jeg er klar over at jeg alltid kommer til å bli forbundet med Star Wars. Og det er jeg takknemlig for, sier Daisy Ridley.