tirsdag, 19 mars 2019 22:46

Westernfilmen med det store hjertet

Skrevet av NTB-TT- Gunnar Rehlin
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Joaquin Phoenix og John C. Reilly spiller hovedrollene i «The Sisters Brothers» som er klar for det norske kinopublikum. Joaquin Phoenix og John C. Reilly spiller hovedrollene i «The Sisters Brothers» som er klar for det norske kinopublikum. Foto: Magali Bragard/Annapurna Pictures via AP

En kunstfilm-regissør har tatt på seg å lage westernfilm i USA. Resultatet er «The Sisters Brothers», som sikter mot norske kinoer fredag.

Bak filmen står filmskaperen Jacques Audiard, og i de store rollene har han fått med seg Hollywood-kjenningene Joaquin Phoenix, John C Reilly og Jake Gyllenhaal.

– Det var svært bevisst at vi gikk til Jacques. Vi ville ikke lage en ny reinspikka pang-pang-film. Dette er en mye mer moden film, sier John C. Reilly til TT.

Jacques Audiard er mannen bak kritikerroste filmer som «Profeten», «Rust og bein» og «Deephan». I denne nye filmen skildrer han brødrene Eli og Charlie Sisters, revolvermenn og leiemordere som tilbyr sine tjenester. De blir hyret til jobben med å finne en gullgraver, spilt av Jake Gyllenhaal.

Manuset bygger på ei bok fra 2011 av Patrick deWitt, og er skrevet av Audiards faste samarbeidsmakker, Thomas Bidegain.

– Dette er en westernfilm for alle som egentlig ikke liker westernfilmer, mener Audiard selv.

Har aldri forsvunnet

John C. Reilly har tenkt en del på sjangeren.

– Westernfilmen er aldri blitt borte. Til enhver tid lages det filmer i sjangeren. Filmindustrien ble jo født i California, og hva skulle de filme ute i ørkenen utenfor byen – om ikke westernfilmer? Som barn så jeg mye western, uansett om jeg ville det eller ei så var de alltid der, forklarer han.

På den tiden likte Reilly filmer laget av den legendariske amerikanske filmregissøren Sam Peckinpah, der det meste var svart eller hvitt, ondt eller godt.

– En utenlandsk regissør vil se på sjangeren på en annen måte, det var derfor vi vendte oss til Jacques. Vi ville alle jobbe med de beste, og Jacques er en av de beste, slår han fast.

Uventet søt film

«The Sisters Brothers» har godt med rå actionscener og blodige revolverdueller, men den er også uventet søt, morsom og hjertevarm der den skildrer relasjonen mellom de to brødrene.

– Ja, den har på et vis hjertet utenpå. Disse gutta valgte ikke å bli drapsmenn, det var noe som ble tvunget på dem etter tragiske barndomsopplevelser, sier Reilly.

I intervjuet har Audiard med seg tolk. John C. Reilly framholder imidlertid at regissøren forstår mye engelsk.

– Men han foretrekker å snakke fransk – ettersom han er fransk. Vi hadde tolk på innspillingen også, og det var en god ting. Samtalene tok tid, noe som åpnet opp for å bli mer ettertenksom.

Men når Audiard blir bedt om å nevne sine favoritter i sjangeren, da kommer engelsken fram:

– Alle gamle John Ford-filmer, som «Mannen som skjøt Liberty Valance» og «Rio Bravo». Og «Little Big Man» og selvfølgelig «Heaven's gate».

«The Sisters Brothers» får norsk premiere fredag 22. mars 2019.