onsdag, 06 februar 2019 09:48

Robbie om dronningrollen: – Klaustrofobisk opplevelse

Skrevet av NTB-TT-Gunnar Rehlin
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Margot Robbie fotografert foran «Mary Queen of Scots»-premieren i London. Margot Robbie fotografert foran «Mary Queen of Scots»-premieren i London. Foto: AP

Da Margot Robbie ble tilbud rollen som Englands dronning Elizabeth I var hun svært nær å takke nei.

margot2
Grace Molony som Dorothy Stafford, Margot Robbie som dronning Elizabeth I og Georgia Burnell som Kate Carey i «Mary queen of Scots». Foto: Parisa Tag / Handout

– Jeg hadde mine betenkeligheter med å si ja, jeg har jo ingenting til felles med dronninger. Hvordan skulle jeg kunne navigere i denne rollen, sier skuespilleren til TT.

Filmen «Mary Queen of Scots» handler om maktkampen mellom dronning Elizabeth og kusinene hennes, Maria Stuart.

Det er ingen hemmelighet at det hele slutter med at Maria blir tatt av dage – ved halshogging, og i rollen som ulykksalige Maria finner vi Saoirse Ronan.

Pudder og parykker

Elizabeth I fikk i unge år sykdommen kopper, noe som resulterte i store arr – blant annet i ansiktet. Noen kritikere har ment at det ikke passer seg at vakre Margot Robbie ble hyret til rollen, men skuespilleren bare fnyser når hun hører dette.

– Vi var selvsagt nødt til å vise sykdommen på sitt verste, og kopper vil nødvendigvis sette spor. Jeg forstår virkelig hvorfor hun hadde kritthvitt pudder og store parykker. Hun hadde mistet håret og var preget av sykdommen.

Akkurat dette med pudder og sminke ble noe av en utfordring, forteller Robbie.

– Jeg hadde massevis av sminke, parykker, korsetter og mye annet. Det føltes klaustrofobisk og begrensende, men det hjalp meg i arbeidet med å finne fram til rollefiguren.

I Oscarvinden

Etter å ha blitt kjent hjemme i Australia for rollen i TV-serien «Neighbours» fikk hun sitt internasjonale gjennombrudd i Martin Scorseses «The Wolf of Wall Street».

Senere har hun gjort seg bemerket i filmer som «I, Tonya» (som ga henne Oscarnominasjon) og for den friske rollen i «Suicide squad». Margot Robbies tolkning av den lumske Harley Quinn fikk mange lovord – og viste bredden hennes.

Og Harley kommer tilbake i en film med den noe besynderlige tittelen «Birds of Prey (And the fabulous emancipation of one Harley Quinn»).

– Der kommer det ikke til å handle om mannlige superhelter – men kvinnelige, samt slike som i likhet med Harley har vært i klammeri med lovens lange arm.

– Jeg bestemte meg for at dersom jeg skulle spille Harley Quinn en gang til, så skulle det være i en type film som jeg selv ville likt å se. Så dette blir en film om en jentegjeng.

Ydmyk innstilling

Før den tid kommer vi til å få se henne som Sharon Tate i Quentin Tarantinos «Once upon a Time in Hollywood».

– Det var fantastisk. Jeg trodde aldri jeg skulle få se en Tarantino-innspilling fra innsiden, sier en av de heteste skuespillerne på den internasjonale filmhimmelen akkurat nå.

Det virker imidlertid til at Robbie har en avslappet innstilling til denne statusen.

– At folk legger merke til meg handler nok om at jeg alltid har gjort det jeg selv vil. Jeg har aldri sensurert meg selv. Dersom jeg forsøkte meg på en karriere der jeg bare spilte perfekte rollefigurer hadde jeg aldri kommet så langt, mener hun.

Fakta om Margot Robbie:

  • Født i 1990 i Dalby, Australia, av skotske foreldre.
  • Bakgrunn: Flyttet som tenåring til Melbourne for å få fart på karrieren som skuespiller. Fra 2008–2010 medvirket hun i såpeserien «Neighbours», og snart fikk hun jobber av internasjonal karakter–som i ABC-serien «Pan Am».
  • Hun var første gang å se på kinoduken i 2013, i filmen «About time».
  • Gjennombruddet kom med en stor rolle i Martin Scorsese-filmen «The wolf of Wall Street» i 2013.
  • Aktuell som dronning Elizabeth i «Mary queen of Scots» som får norsk kinopremiere i mai.
  • Hun dukker også opp i en av rollene til Quentin Tarantinos «Once upon a Time in Hollywood» som får norsk premiere i august.
  • For noen måneder siden ble det kjent at hun også tar på seg rollen som Barbie i en kommende film fra Mattel og Warner Bros.