torsdag, 31 januar 2019 15:28

Sammenligner Oliver Solberg-dokumentar med «Børning» og «Fast and Furious»

Skrevet av NTB-Gitte Johannessen
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
«Born2Drive» har premiere neste uke - men førpremiere til helgen. Der er publikum Oliver Solberg – sønn av Petter – med på hans vei mot motorsporttoppen, fulgt av kameraene til Marcus & Martinus-filmregissøren «Born2Drive» har premiere neste uke - men førpremiere til helgen. Der er publikum Oliver Solberg – sønn av Petter – med på hans vei mot motorsporttoppen, fulgt av kameraene til Marcus & Martinus-filmregissøren Foto: Max Emanuelson / Fenomen / Norsk Film Distribution

Etter å ha vunnet Amandapris for dokumentaren «Sammen om drømmen: Marcus og Martinus» , tok filmskaper Daniel Fahre for seg en annen tenåring med store drømmer – motorsporthåpet Oliver Solberg.

Resultatet «Born2Drive» er snart å se på kinoene, og er på forhånd kalt både «Børning" for de unge såvel som dokumentarenes «Fast and the Furious".

For fartsfylt og brølende og dramatisk er det når et nytt blad Solberg begir seg ut på banen. Alle bilscenene er ekte, og tidvis dramatiske.

– Det er gøy å lage bilfilm i et dokumentarunivers, sier regissør Daniel Fahre til NTB.

Han hadde ingen plan om å bli den nye ungdomsdokumentar-spesialisten etter å ha fulgt Marcus og Martinus med kamera fra de var 12 til de var 15 år. Så endte han med å gjøre nesten det samme med Oliver Solberg:

Valgte sønnen fremfor faren

«Born2Drive» skildrer motorsporttalentet fra han var 15 år og verdens yngste rallycrossjåfør, til han to år senere blir nordisk mester, i konkurranse mot voksne konkurrenter.

– Historien kom til oss. Jeg skulle lage film om Petter, men oppdaget sønnen. Jeg så hvor sykt det var, og hvor stor publikumsoppslutningen var rundt Oliver, forteller Fahre.

Han påpeker at et av filmens temaer – det å ville bli like god som faren, eller bedre – er noe universelt som mange kan kjenne seg igjen i.

Sterke scener

Filmteamet innrømmer i ettertid at de ble litt overrasket da Oliver Solberg gjorde det så skarpt på banen. Fahre medgir at de ikke hadde trodd det skulle gå så til de grader bra da filminnspillingen begynte for to år siden.

Men også det sterke samholdet i Solberg-familien vises på filmen, ikke minst da Petter Solberg ble syk underveis : Etter en ulykke høsten 2017 viste røntgenbilder at han hadde lungesykdommen sarkoidose.

– Det var tøft for familien, som er svært tett og har mye følelser for hverandre, sier regissøren. Som røper at hans egen favorittscene i filmen er når Oliver Solberg begynner på eliteskole for motorsport i Frankrike:

– I scenen står han igjen alene mens foreldrene kjører avgårde.

Fikk frie tøyler

Daniel Fahre forteller til NTB at Solberg-familien lot ham få frie tøyler.

– De har sett filmen, og likte den, sier han til NTB.

I en reklamesnutt for «Born2Drive» sier Pernilla Solberg at hun synes den er veldig sterk og «gikk rett inn i hjertet» – ikke minst når den viser det dype forholdet mellom far og sønn.

- Det var veldig rørende og følelsesladd å se, uttaler lederen for Team Solberg. Selv kaller Petter Solberg det en familie- og foreldrefilm, utover de motorsportinteresserte. Han tror den kan by på motivasjon for mange unge.

– De kan se hva som er mulig hvis du har gnisten og gløden i deg.

Festpremiere med rallypreg

filmplakaten

Tom Marius Kittilsen, som er en av tre produsenter for «Born2Drive» tror også filmen vil treffe bredt.

– Denne sporten er stor utenfor ring 3, sa Kittilsen under presentasjonen av vårfilmene tidligere denne måneden.

Ordinær kinopremiere er 8. februar. Men først venter storslagen førpremiere og familiedag på «Born2Drive» på Colosseum kino i Oslo søndag 3. februar.

Familien Solberg vil ankomme i stil sammen med norske og internasjonale rallykjørere, loves det. Dessuten vil alle bilene som Oliver Solberg har kjørt bli stilt ut, sammen med Petter Solbergs VM-bil. Man ruller også frem en trailer med VR-simulator, der håpefulle kan få prøve sjåførtalentet mot Oliver.

Dette «Born2Drive»- roadshowet ruller for tiden rundt i Norge, og gjør en sving innom Torsby i Sverige og Rally Sweden 9. februar.