fredag, 31 august 2018 12:24

Australsk filmregissør dømt til seks års fengsel for spionasje i Kambodsja

Skrevet av NTB-DPA-AFP
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Den australske filmregissøren James Ricketson uttalte seg til mediene fra fangetransporten ved ankomst til rettslokalet i Phnom Penh fredag. Den australske filmregissøren James Ricketson uttalte seg til mediene fra fangetransporten ved ankomst til rettslokalet i Phnom Penh fredag. Foto: AP / NTB scanpix

Den australske filmregissøren James Ricketson er i Kambodsja dømt til seks års fengsel for spionasje etter å ha fløyet en drone over en demonstrasjon.

69 år gamle Ricketson ble pågrepet i juni i fjor da han fløy en drone over en demonstrasjon som ble holdt av opposisjonspartiet CNRP.

Rettssaken gikk over seks dager i en lokal domstol i Phnom Penh. Ricketson ble fredag funnet skyldig i to tilfeller av spionasje.

– Vi har besluttet å dømme ham til seks års fengsel for spionasje og for å ha innhentet skadelig informasjon som kunne ha berørt vårt nasjonale forsvar, sa dommeren.

Påtalemyndigheten anklaget Ricketson for å arbeide som regissør i Kambodsja i flere år mens han egentlig var spion.

– Utrolig. Hvilket land spionerer jeg for? spurte Ricketson med høy røst i rettslokalet.

Filmskaperens sønn Jesse Ricketson sier til DPA at familien i Australia er «fullstendig knust». Ricketsons forsvarer Kong Sam Onn sier han vil be kongen om benådning.

Human Rights Watch kaller rettssaken «tåpelig farse».

– Denne rettssaken har avdekket alt som er galt med rettsvesenet i Kambodsja: Latterlig overdrevne tiltaler, aktorer med lite eller ingen bevis, og dommere som handler på ordre fra regjeringen i stedet for å dømme på grunnlag av det som skjer i rettssalen, sier HRWs visedirektør for Asia, Phil Robertson.

Myndighetene i Kambodsja har siden i fjor slått ned på pressefrihet og opposisjonen som opptakt til det kraftig kritiserte valget 29. juli i år. Der vant statsminister Hun Sens parti CPP med stor margin.