lørdag, 07 april 2018 17:54

Spielberg: – Svært komplisert film

Skrevet av NTB-TT-Gunnar Rehlin
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Scene fra "Ready Player One" som viser den virkelige verden som et grått og trist sted. Derfor flykter de fleste til den virtuelle verdenen - og spillet "The Oasis". Scene fra "Ready Player One" som viser den virkelige verden som et grått og trist sted. Derfor flykter de fleste til den virtuelle verdenen - og spillet "The Oasis". Foto: SF Studios/Warner

Få regissører preget 80-tallet mer enn Steven Spielberg. Og nå har han tatt med seg en mengde referanser fra tiåret i «Ready Player One», som nå går på Hønefoss kino.

– Det kunne fort blitt for mye. Jeg hadde med flere slike referanser fra starten, men bestemte meg for å ta bort noe, sier regissøren til TT.

Kritikerne jubler over det nye Spielbergeposet som tar oss med til år 2045. «Endelig er han skikkelig underholdende igjen», heter det blant annet fra anmelderhold om science fiction-filmen som herjer på kinoene for tiden.

I filmen tilbringer karakterene svært mye tid i virtual reality-verdenen Oasis. Skaperen av verdenen er gått bort, men han har etterlatt seg en skattejakt: Den som løser tre gåter, og finner like mange virtuelle nøkler, overtar herredømmet.

Hovedpersonene Wade og Samantha, som i den virtuelle verdenen operer under navnene Parzival og Art3mis, er med på jakten, samtidig som de jages av den onde Nolan. I løpet av jakten og kampene pepres publikum av referanser fra filmer som «The Shining», «Alien», «King Kong» og Spielbergs egen «Jurassic Park». Det spares heller ikke på 80-tallskruttet når det gjelder musikken, der bidrag fra blant andre Van Halen og Tears for Fears dukker opp.

– Det var en svært komplisert film å lage, med mengder av spesialeffekter, sier Spielberg videre.

Føltes som ferie

Regissøren tok fri fra etterarbeidet med «Ready Player One» for å lage den betydelig mindre kompliserte «The Post».

– Å lage «The Post» og «Ready Player One» – det er jo samme jobb samtidig som det er utrolig ulike ting. Det føltes nesten som en ferie å lage «The Post», medgir han.

«Ready Player One» bygger på den internasjonale bestselgeren med samme navn. Boken utkom i 2011 og forfatteren Ernest Cline solgte filmrettighetene dagen etter at han hadde skrevet bokkontrakten.

– Det har tatt lang tid å få filmen ferdig og det vært stunder der jeg har kjent på tvil over om dette skulle bli til noe.

– Men da jeg hørte at Spielberg var involvert, da følte jeg at det var helt riktig, det var rette person som skulle lage filmen, sier han.

Jobber på oppfølger

Det kommer også godt nytt til alle som har sett filmen i påsken – og likt den. Det ryktes nemlig om en fortsettelse på boken, noe forfatteren bekrefter.

– Jeg arbeider på den akkurat nå, men jeg vet ikke når den utkommer, sier Cline.

Hovedrolleinnehaverne – nykommerne Tye Sheridan (født 1996) og Olivia Cooke (født i 1993) – er, ikke uventet, gjerne med på en ny runde med virtuell virkelighet på filmlerretet. De mener det ikke er nødvendig å ha kunnskap om alle 80-tallsreferansene for å kunne levere troverdige skuespillerprestasjoner i filmen.

– Men det er klart at det gir litt mer om man har det, sier Sheridan til TT.

Fakta: «Ready Player One»

  • Ernest Clines science fiction-roman «Ready Player One» utkom i 2011 og ble straks en bestselger.
  • Den har også fått gode omtaler i aviser og magasiner som Entertainment Weekly og Huffington Post.
  • Boken er oversatt til mer enn 20 språk og den har gitt inspirasjon til firmaer som sysler med virtual reality.
  • Ifølge Fortune anbefaler eksempelvis selskapet bak Oculus VR sine nyansatte å lese «Ready Player One».
  • Steven Spielbergs filmatisering av romanen er for tiden å se på landets kinoer.