torsdag, 01 februar 2018 15:33

«En natt» fortsetter der «Skam» og «Unge lovende» slutter

Skrevet av NTB-Gitte Johannessen
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
"En natt» er ifølge Anders Baasmo Christiansen ikke like dystopisk som «Dag», men er likevel ikke bare feelgood. – Karakterene er ikke «mørke», de er menneskelige, sier motspiller MyAnna Buring. "En natt» er ifølge Anders Baasmo Christiansen ikke like dystopisk som «Dag», men er likevel ikke bare feelgood. – Karakterene er ikke «mørke», de er menneskelige, sier motspiller MyAnna Buring. Foto: Viafilm / NRK

– Min første blind date var med Anders. Den varte i to måneder, sier MyAnna Buring – som spiller mot Anders Baasmo Christiansen i «Dag»-skapernes nye satsing, kalt «En natt».

Fredag legger NRK ut alle ti episodene på nett, og de vil også vises på NRK3 fra uken etter. Det er manusforfatter og regissør Øystein Karlsen fornøyd med:

– Du konkurrerer om folks tid. Da konkurrerer du med strømmetjenester og iTunes. Det er få serier annet enn «Broen» folk vil vente på, og det har NRK skjønt nå.

«En natt» ble skrevet for Anders Baasmo Christiansen og MyAnna Buring, som manusforfatter og regissør Øystein Karlsen roser uhemmet for innsatsen i først «Dag» og nå i den nye serien som han og Kristopher Schau står bak.

Snekker og servitrise

– Det var en god match, det skal de ha, sier Baasmo Christiansen om samspillet med Buring. Han spiller «the boy next door», ifølge Karlsen:

En snekker som drømmer om å finne kjærligheten. Og blir satt opp på blind date av bestekompisens søster – spilt av Nosizwe Baqwa, som gjør sin skuespillerdebut. Men den Nordic Music Prize-nominerte artisten slipper ikke til med musikk i serien: Den tar Lars Winnerbäck seg av.

Burings rollekarakter er diner-servitrisen som lar seg overtale, men helst ikke vil være der. Filmens første fem timer foregår i sanntid, de vanskelige timene der de prøver å bli kjent med hverandre, før de siste fem nøster opp bakgrunnen deres, og hvordan de er – ikke bare hvordan de ønsker å fremstå.

De er to vanlige mennesker på det tredje stadiet i livet: De har sluttet å ha store drømmer, som de unge i «Skam». De har for lengst møtt realiteten i arbeidslivet, der «Unge lovende"s noenogtyveåringer var på vei inn. I stedet for å fable med store planer, drømmer «En natt»-karakterene om trygghet og hverdagslykke.

– Universelle, hverdagslige ting slår an, sier seriens produsent Anders Tangen, som bak seg har både «Dag», «Lilyhammer» og «Vikingane».

– Ikke mørke

Men selvsagt blir det ikke ren feelgood når Øystein Karlsen og Kristopher Schau skriver manus.

– Det er en lettere stemning, og mindre dystopisk enn «Dag». Men man kjenner seg igjen raskt, i de mørke krokene av menneskene. «En natt» er morsom, varm og trist, fastslår Anders Baasmo Christiansen.

– Det er en enkel idé. To mennesker som møtes. Men som mennesker er vi svært interessert i andre mennesker. Drama er den beste måten å se på andre mennesker uten konsekvenser i virkeligheten, sier MyAnna Buring, som mener de mange realityseriene – inklusive blind dateserier – «forenkler virkeligheten».

– Folk vil egentlig ha komplekse serier som virker lette! sier den svensk-britiske skuespilleren, og legger til ut fra sin erfaring med universet til Karlsen og Schau:

– Karakterene deres er ikke «mørke», de er menneskelige.

Dobbeltdate

Mens Schau har turnéstart med The Dogs når «En natt» presenteres for pressen, er Karlsen til stede og sier at de begge to er «ganske sosialt ubekvemme».

– Selv om jeg aldri har vært på blind date, kan jeg kjenne meg igjen i følelsen av å skulle møte noen for første gang og prøve å bli likt, smiler han skjevt.

Etter i årevis å ha prøvd å selge inn «Dag» utaskjærs, tok serieskaperne og filmselskapet Viafilm et nytt grep: «En natt» ble spilt inn samtidig i norsk og engelsk versjon, slik produsent Anders Tangen testet ut med «Vikingane». Men Baasmo Christiansen hadde ikke tid til å gjøre den engelske versjonen også, med 250 manussider å lære seg på norsk for å spilles inn på 40 dager. Valget falt på islandske Gisli Örn Gardarsson, kjent fra flere Nationaltheater-oppsetninger.

Dermed spilte MyAnna Buring det gryende kjærlighetsdramaet på norsk mot Anders den ene halvdelen av dagen, for deretter å gjøre det på ny mot Gisli resten av dagen.

– Det ble nesten som to ulike historier! Som skuespiller tilpasser man seg motspilleren. Jeg tror det blir interessant, sier hun – og smiler mot Baasmo Christiansen:

– Men Anders var best!

«En natt» vekker interesse ute

Etter at «En natt»-folket presenterte serien i London i november i fjor, har det tatt helt av, ifølge produsent Anders Tangen. – Store navn er interessert, og vi skal møte dem i februar, sier den drevne produsenten til NTB.

Bak seg har han både «Dag», «Lilyhammer» og «Vikingane». Sistnevnte ble spilt inn på norsk og engelsk samtidig, og går nå sin seiersgang utenlands som «Norsemen». Tangen er også i gang med «Magnus», med Vidar Magnussen, på samme måte.

– Nå er spørsmålet om vi klarer det samme med et nåtidsdrama. Det er så mange mørke serier der ute, og der kom vi med vår feelgoodserie om livet. Det slo an: London-presentasjonen gjorde at vi havnet på bransjebladet Deadlines liste over ti internasjonale serier å få med seg, og til mange henvendelser både om den engelske versjonen og om å gjøre remakes, sier han.

Den engelske versjonen av «En natt», kalt ikke uventet «One Night», er ferdig i april. Da skal Anders Tangen ta den med seg til Cannes og fjernsynsmessen MIPTV og selge den der.

– Vi vil prøve å nå et større publikum. Å få til remake-avtaler er lotto, og vi har dessuten lyst til å gjøre det selv, sier Tangen om dobbeltsatsingen med «En natt». Som kanskje klarer det «Dag» aldri lyktes med – til tross for en rekke forsøk. De førte noe godt med seg: Det var på en prøveinnspilling for en engelsk versjon at de norske serieskaperne fant MyAnna Buring, som de hentet inn til siste sesong.

– Nå blir hun ikke kvitt oss, sier Øystein Karlsen, som sammen med Schau skrev «En natt»-rollen spesielt for Buring.