fredag, 08 september 2017 15:28

Nordiske stemninger i Toronto

Skrevet av NTB-Veronica Karlsen
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Den norske filmen "Skyggenes dal" reiser ut. Den norske filmen "Skyggenes dal" reiser ut. Foto: Another World Entertainment AS

Et norsk mysterie-drama reiser over dammen til den prestisjefylte filmfestivalen i Toronto. Jonas Matzow Gulbrandsens langfilmdebut «Skyggenes dal» får verdenspremiere under Discovery-programmet på den prestisjetunge filmfestivalen.

Og Norge er på alle måter godt representert når Nord-Amerikas største og viktigste filmfestival drar i gang torsdag. Også den nyslåtte norske Oscar-kandidaten, Joachim Triers «Thelma», skal få vise seg fram. Det skal også Iram Haqs «Hva vil folk si» og Torill Koves «Tråder».

Koves nye kortfilm ble for første gang vist under kortfilmfestivalen i Grimstad. Toronto markerer internasjonal premiere.

Festivalens åpningsfilmen er imidlertid svensk: Det er nemlig «Borg», med Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård og Tuva Novotny på rollelisten, som har fått æren av å åpne ballet.

– Viktig festival

Regissør Janus Metz mener åpnings-æren styrker filmens sjanser på det nordamerikanske markedet.

– Toronto er den viktigste filmfestivalen i Nord-Amerika og en av de største i verden. Det er absolutt sensasjonelt at en svensk film åpner festivalen. Det kommer til å få en avgjørende betydning for hvordan filmen tas imot internasjonalt, sier Metz via en pressemelding på Svenska Filminstitutets hjemmeside.

Også svenske Ruben Östlunds nye film, «The Square», spås å sette sitt preg på filmfestivalen.

Hans samtidssatiriske film ble nylig valgt til svensk kandidat til en Oscar-nominasjon i klassen for beste ikke-engelskspråklige film.

Bredt program

Den 42. utgaven av filmfestivalen i Toronto finner sted 7.–17. september og byr på et svært variert utvalg filmer–både stjernespekkede produksjoner og såkalte independent-filmer.

Blant filmene og personlighetene som kommer til å få mest oppmerksomhet, er nok Gary Oldman og hans forvandling for rollen som Winston Churchill i dramaet «Darkest Hour».

James Franco kommer med «The Disaster Artist», en i kulissene-fortelling om den utskjelte og latterliggjorte kultfilmen «The Room».

Sean Baker presenterer sin nye film, «The Florida Project», mens westernfilmen «Hostiles», med Christian Bale, også kommer til å trekke publikum.

Spenning knytter det seg også til premieren på «I Tonya»: Her har Margot Robbie trådt inn i rollen som den svært omdiskuterte kunstløp-profilen, Tonya Harding.

Til slutt merker vi oss at Guillermo del Toro er tilbake: Han tar med seg det romantiske fantasydramaet «The Shape of Water» til Toronto.