×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 500
torsdag, 12 november 2015 20:56

#hengdeg

Skrevet av
Bjørk Roland Bjørk Roland Foto: Rasmus Lindberg

Til slutt kjente hun at det bare fantes en eneste mulig utvei; å ta sitt eget, unge liv. Hun sto ytterst på bordkanten og strakk seg etter repet som hang ned fra taket, da det skjedde...

Det var snaue ti sekunder igjen av forestillingen i den gamle kinosalen i Hønefoss da det ble strømløst og mørkt i sentrum. Mørkt ble det også på scenen der Nittedal teater satte fokus på digital mobbing. Og på scenen sto Bjørk Roland klar til å ta sitt unge liv, da det plutselig ble mørkt.

Stykket gjenspeiler den tøffe hverdagen til dagens ungdom; som eksponerer dem for urealistiske idealer, vold og forventningspress. I dagens digitaliserte samfunn foregår store deler av kommunikasjonen på nett, med et krav om konstant tilgjengelighet.

Sosiale medier skaper avhengighet, tittermentalitet, ukritisk selvutlevering, og man kan anonymisere, redigere og glorifisere fremstillingen av sitt eget "jeg". Isolerte bak hver sin skjerm, gjemt bak hver sin maske. Sitter vi ensomme og med et inntrykk av en uoppnåelig og perfeksjonert omverden en ikke makter, eller tør å ta del i.

#hengdeg har et nakent uttrykk, som baserer seg på et digitalt språk med virkningsfulle audiovisuelle kulisser, og blir for mange et sterkt møte med en brutal virkelighet.

Forestillingen er blitt reist på en rekke ungdomsskoler og videregående skoler i Oslo og Akershus. Samt flere foreldremøter, konferanser og samlinger. Den er blitt vist på Verdensdagen for psykisk helse (2014) Lions Røde Fjær aksjon (2015) , PKF-konferansen (2015), Romerike Politikammer (2014), flere kommunestyremøter og samling for Russen (2014) Det var Lions i Hønefoss som var vertskap for torsdagens forestilling.

Forestillingen ble innledet med et pistolskudd - noe som førte til full oppmerksomhet fra salen. Etter at sjokket over smellet hadde lagt seg, inntok Lions soneleder Arild Bjørnstad scenen og ønsket velkommen til dagens forestilling. Deretter fikk kunstnerisk- og daglig leder Lene Hagen fra Nittedal teater ordet. Hun fortalte litt om formålet med stykket og advarte mot sterke og voldsomme scener som kunne føre til at noen ville forlate salen før det var slutt. Og sterkt ble det.
#hengdeg
De fire skuespillerne (Fra venstre)Tara Færø Johnsen, Bjørk Roland, Sander Cohens og Christina Strøm framførte med stor innlevelse ulike rollefigurer for å beskrive situasjonen for dagens ungdom. (Foto: Rasmus Lindberg)