×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 505
tirsdag, 06 oktober 2015 19:29

Tre ting å tenke på før du kjøper gardiner

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
En liftgardin tar seg penest ut når den er spesialtilpasset vindus- eller døråpning som her. Hvis gardinen skal trekkes opp og ned, lønner det seg å investere i et system som fungerer godt. En liftgardin tar seg penest ut når den er spesialtilpasset vindus- eller døråpning som her. Hvis gardinen skal trekkes opp og ned, lønner det seg å investere i et system som fungerer godt. Foto: Anne Manglerud/GreenApple

Lever du gardinløst, men begynner å bli litt lei den trenden? Før du ruser av garde og kjøper «steike fine gardiner», kan det være smart å avklare forventningene dine.

Foto: Anne Manglerud, Green AppleEt rom med eller uten gardiner, et to helt forskjellige rom. Med gardiner oppleves rommet lunere og mer intimt enn uten gardiner.  Vi har snakket med to gardineksperter og fått noen tips.

Åse Jerrhag hos interiørhuset GreenApple innreder selv med mye tekstiler. -Ønsker du at hjemmet ditt skal være et lunt rede, da er tekstiler et must, sier hun og henne beste oppskrift er å bruke en profesjonell «sydame»
- Da får du i tillegg masse ideer om forskjellige oppheng og hva som passer best i ditt hjem og vinduet de skal henge i. Det finns så mye mer enn ringer og rynkebånd, sier hun.

Mari Birkeland Leholt, er en av de profesjonelle, interiørdesigner med egen systue. Hun møter daglig mange gardinjegere med ulike behov, ikke alle har behov for skreddersøm.
 - Mange synes det blir dyrt og har ikke behov for noe «unikt», da kan ferdigsydd være en gre løsning, sier hun.  
Både Åse og Mari forteller at interessen for gardiner er økende og at flere også ønsker å sy sine egne gardiner.

Så før du starter jakten på dine gardiner kan det være greit å ha gjort unna grunnsorteringen: Skal du bare ha «noen gardiner», gardiner som er spesialdesignet for ditt interiør, eller har du lyst til å sy selv?

Er du ute etter en rask og enkel løsning?

Det enkleste er å velge ferdigsydde gardiner. Utvalget er stort, men ulempen er at du enten må leve med gardiner som ikke passer helt til dine vinduer, eller at du må sy dem om. Ferdigsydde gardiner kan være vanskelig å få til å henge pent, da de er sydd på raskeste måte med sidesømmen først og deretter kuttet opp i lengder og faldet. For å unngå at gardinene vipper ut bør de legges opp først og sidesømmene sys til slutt.

 

Ønsker du noe unikt, gardiner som er spesialtilpasset vinduene og interiøret ditt?

- Den store fordelen med denne løsningen er at du får et interiør som ingen har maken til og du kan få det akkurat som du ønsker. En interiørdesigner eller interiørkonsulent vil være en god sparringspartner for å finne riktig løsning. De kan komme på hjemmebesøk med prøver, eller du blir med til leverandørenes showrom. Et slikt besøk er en opplevelse i seg, for her kan en som liker tekstiler få skikkelig kick. Mange forretninger som selger maling og tapet har også godt utvalg i tekstiler og tilbyr konsulenthjelp. Både interiørdesignere og butikker samarbeider med systuer, de har også folk som kan montere de ferdige gardinene.

Ønsker du å sy selv?

Selvgjort kan være velgjort og det å sy selv har blitt en trend. Dessverre har mange av de typiske stofforretningene, som hadde et stort utvalg av ruller på lager, forsvunnet. Men noen finnes fortsatt og nye dukker opp. Det kan være lurt og google litt hva som finnes i nabolaget, for det kan gjemme seg noen overraskelser. Mange butikker som selger maling og tapet kan ha et bra utvalg med prøver og det finnes til og med byggevarehus som har satset på å ha tekstiler på rull. Ta mål av vinduene dine og spør om råd i butikken så du er sikker på at du bestiller nok. Hvis du ikke har sydd så mye kan det lønne seg å gå for tekstiler som er enkle å jobbe med, både når du skal klippe og sy. Spør om råd i butikken.

gardin 03 detaljgreenapple

Hvis du syr selv eller bestiller gardinen hos interiørdesigner får du det akkurat som du ønsker, med de små detaljene som gjør gardinene dine helt unike. (Foto: Anne Manglerud, Green Apple)