Oppdatert 13.10.2019

Stilling ledig

:

Tynt strøk gir stryk

FLASSER AV: Maler du feil, eller for tynt, kan resultatet bli som på dette bildet. FOTO: Mycoteam FLASSER AV: Maler du feil, eller for tynt, kan resultatet bli som på dette bildet.

Maler du huset for tynt, risikerer du råteskader og avflassing. Reklamasjonsretten gjelder heller ikke hvis du maler tynnere enn produsenten anbefaler.

– Mange er ikke klar over hvor viktig det er å legge på nok maling. Når huset skal males, er det helt avgjørende at man følger leverandørens bruksanvisning, sier seniorrådgiver Mari Sand Austigard i rådgivningsselskapet Mycoteam.

Mycoteam får ofte tilsendt prøver fra folk som er misfornøyd med malingen på huset.

– Vi analyserer prøvene for å finne ut av om det kan være noe galt med malingen, eller for å se hvor tykt malingsstrøket er. Viser det seg at det malt for tynt, har huseieren en dårlig sak, sier Sand Austigard.

Mange velger å male huset selv. Det er det mye å spare på. Men hvordan vet man at man har påført nok maling?

– For å sikre at man bruker nok maling, det vi kaller riktig filmtykkelse, kan man enkelt og greit forholde seg til bruksanvisningen på selve spannet, sier markedssjef Mette Dahl i malingsprodusenten Nordsjö.

Anbefalt forbruk oppgis i antall kvadratmeter én liter skal holde til. Maler man flere kvadratmeter enn det som oppgis, har man malt for tynt.

Bruk rulle

– Det kan likevel være vanskelig å beregne malingsmengden mens man maler. Vi anbefaler derfor å bruke en rulle når man maler huset, og så stryke over med en pensel etterpå. Da er det lettere å få på riktig mengde maling, sier hun.

Som regel holder det med to strøk.

– Hvis man sørger for et godt forarbeid, skal det ikke oppstå problemer med malingen. Vår tommelfingerregel er at det skal være rent, fast og tørt. Panelet skal alltid vaskes først med en egen husvask. Alt løst må være skrapt av, og bare flekker grunnes. Det må ikke ha regnet i tiden før man maler, sier Dahl.

Treverket skal ha en maks fuktighet på 16 prosent. Bruk gjerne fuktmåler for å finne ut av hvor mye fuktighet det er i veggen før du legger på det første malingsstrøket.

– Velg gjerne en solskinnsdag å male på, men ta veggene som er i skyggen først, slik at du ikke står i solsteiken og maler. Skulle det bli noe feil, er det en fordel at malingen ikke tørker så fort, da er det lettere å rette det opp, sier Mette Dahl i Nordsjö.

Blir lurt

Mari Sand Austigard i Mycoteam ser ofte eksempler på slette malejobber fra såkalt profesjonelle malere.

– Dessverre er det mange useriøse aktører i bransjen, og mange ufaglærte kaller seg malere. For noen er det nok fristende å spare en slant på å bruke for lite maling.

Setter man bort malejobben, må man følge godt med. Bruk malere med gode referanser.

– Er malejobben gjort som anvist fra leverandøren, har man også reklamasjonsrett hvis det skulle oppstå en feil, sier Sand Austigard i Mycoteam.