tirsdag, 06 juli 2021 10:35

Med øks og sag

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(4 Stemmer)
Fra bokas omslag Fra bokas omslag

For den litt historieinteresserte, er denne boka et funn. Mens historiebøkene stort sett tar for seg kriger og konger, går denne boka ned på historiens makronivå. Og vi snakker snekkerverktøy.

Om du driver historisk research eller bare er faglig interessert i hvordan ting ble lagd i eldre tid, er dette boka for deg.

Med øks og sag beskriver tømrerens og snekkerens redskaper gjennom en periode på over tusen år. Tømreren brukte økser til det meste, fra felling av trær til glatting av stokker. Snekkeren fikk etter hvert mange typer sager til hjelp i arbeidet. Tømreren utførte det grøvste arbeidet. Ifølge en samtidig beretning kunne en tømrer på 1600-tallet klare seg med tretten redskaper. En finsnekker tidlig på 1800-tallet hadde gjerne et femtitalls forskjellige redskaper. Innredningen av bygninger – med blant annet dører, vinduer, trapper og listverk – ble etter hvert en oppgave for snekkeren, i alle fall i byene.

Audun Dybdahl følger redskapene gjennom tre tidsperioder: vikingtid, middelalder og nyere tid. Hovedvekten er lagt på den siste perioden, da det etter hvert ble utviklet en lang rekke redskaper for å tilfredsstille nye krav til former og overflatebehandling. Ikke minst gjelder det høvelen, som på 1700-tallet fremstår i en rekke varianter.

Mange bilder av redskaper, med beskrivende tekst, gir nyttig kunnskap til både museumsansatte og folk flest som vil gjøre seg kjent med innholdet i bestefars verktøykiste.

Audun Dybdahl er professor emeritus ved Institutt for historiske og klassiske studier, NTNU. Han har skrevet et tjuetalls bøker om emner innen arkeologi, historie og etnologi samt en lang rekke artikler. I 2018 utga han boken Med angel og not. Fiskeutstyr ved kysten fra steinalder til motoralder.

Utgitt: April 2021
ISBN: 9788283051100
Antall sider: 176
Format: 17,8 x 24,5 cm
Innbinding: Hard perm
Museumsforlaget

 

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.