torsdag, 12 november 2020 09:05

Utfordrer serieroman-segmentet med tidsreiser og sesonger

Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
«Tidløs» lar oss bli kjent med arkeologistudenten Malin som slynges tilbake i tid, til Bergen på 1500-tallet. «Tidløs» lar oss bli kjent med arkeologistudenten Malin som slynges tilbake i tid, til Bergen på 1500-tallet. Foto: Cappelen Damm

En nykommer i det store serieroman-markedet er May Lis Ruus sin nye serie, «Tidløs». I god «Outlander»-stil sender hun en kvinne tilbake i tid, til et samfunn der påstått trolldomskunst og klasseskiller dominerer.

Ruus, som er en av Bergens mestselgende forfattere, er blant annet kjent for serieromanen «Nattmannens datter». Om den nye bokserien sier hun blant annet at hun ville utfordre sjangeren med sin tidsreiseserie – og skriver det hun omtaler som sesonger.

Handlingen drar veksler på forfatterens fortid som arkeologistudent, og under senere tids slektsforskning snublet Ruus over en brutal kjensgjerning som inspirerte ytterligere.

– I slektshistorien min fra 1500-tallet fant jeg at en kvinne og hennes mor ble anklaget for å være hekser. Forstanderen ved Sankt Jørgens Hospital i Bergen påsto at de hadde stiftet en bybrann i 1561 ved hjelp av trolldomskunster, sier forfatteren – som også fant mye bakgrunnsinformasjon ved å lese presten og humanisten Absalon Pederssøn Beyers dagbok:

– Han skrev om små og store hendelser i Bergen, deriblant om trolldomsprosessen mot mine formødre. Det hele falt bare på plass i tidsreisedramaet «Tidløs».

Oppvokst med likestilling

I serien følger vi Malin som er arkeologistudent i Bergen. En kveld Malin skal være omviser på Bergenhus – på selveste allehelgensaften-arrangementet 31. oktober 2020 – skjer det mystiske ting. Forfatteren slynger henne rett og slett tilbake i tid.

– Malin er en ung kvinne av sin egen tid, oppvokst med likestilling og vant til å si det hun mener. Det blir fort klart at det ikke er så lett å passe inn i et samfunn som er bygget på helt andre verdier og holdninger enn dem hun kjenner, forteller forfatteren om karakteren som plutselig befinner seg på 1500-tallet.

– Problemet hennes er at hun tror hun kan og vet mer enn folk hun møter, siden hun er mer opplyst og kunnskapsrik. Men hun kommer til kort hele tiden, og innser at hun ikke kan klare seg alene uten et sosialt nettverk, fortsetter forfatteren. Som ikke legger skjul på at hun elsker TV-serien «Outlander» der vi følger den tidsreisende Claire.

– Jeg håpet at TV-serien hadde åpnet for at tiden var moden for en tidsreisehistorie. Det var den, og forlaget tok imot «Tidløs» med åpne armer, forteller hun om serien som bryter en del med sjangeren «historisk drama».

Lever seg inn

Det er liten tvil om at det som skjer i bøkene hennes blir ganske så spill levende for forfatteren. Hun forteller at hun kan bli overrasket over været når hun kommer ut. I hodet hennes var det kanskje full sommer.

– Jeg lever meg inn i hovedpersonenes liv, men lar dem styre sin egen personlighet. De kan si og mene ting jeg ikke mener. Det gjelder særlig for de andre bøkene mine, der hovedpersonen er et barn av sin tid. I «Tidløs» er jeg friere. Der kan den moderne Malin prøve å forandre andres syn og holdninger som er urettferdige, kunnskapsløse og gammelmodige.

Forfatteren tror at å lese den nye bokserien hennes kan ha en uventet effekt.

– Å lese om livet som det var da kan føre til at man føler takknemlighet overfor det samfunnet vi lever i nå, sier hun. Og legger til at noe som virkelig motiverer henne er nettopp tilbakemeldinger fra leserne.

– Jeg liker også når lesere sier de får lære historie og fakta gjennom bøkene, med min bakgrunn er det også en drivkraft i skrivingen. Men historieformidlingen er ikke det viktigste, det er først og fremst underholdning – og en flukt fra hverdagen.

– Bergen i mitt hjerte

Bøkene i «Tidløs»-serien utfordrer også sjangeren der de utkommer i det forlaget og forfatteren har valgt å kalle sesonger. Leserne kan følge én sesong og så velge om de vil fortsette å lese neste sesong – omtrent som når du følger en Netflix-serie.

Ruus ser i første omgang for seg to sesonger av «Tidløs», med 12 bøker i hver.

– Min oppgave er å fenge nok til at leserne vil ha mer. Jeg har handling for sesong tre og fire også, så får tiden vise om det blir noe av, forklarer forfatteren. Og svarer slik på spørsmålet om man kan merke noe Bergen-patriotisme i bøkene hennes:

– Det er Bergen i mitt hjerte hele veien. Jeg er veldig glad i byen, og vi har en så spennende historie som det er utrolig gøy å utforske. Samtidig er det mye som er likt for menneskene og landet generelt, så jeg tror at mine bøker om og fra Bergen er universelle på mange måter. Det er ikke stedet som teller, men historien.

Fakta om norske serieromaner

  • «Tidløs» er May Lis Ruus’ tredje romanserie.
  • Serien utgis av Cappelen Damm, som utgir serier under varemerket NorskeSerier. Forlaget lanserer cirka seks nye serier i året. For øyeblikket har NorskeSerier hele 21 serier i salg.
  • Forlagets bestselger er «Sønnavind», og den har vært en bestselger i 15 år. Bok 105 er i salg i slutten av november. Opplaget totalt for «Frid Ingulstads Sønnavind»-serie er 8 millioner bøker.
  • Av andre pågående serier med høye opplag, kan nevnes: «Årringer» av Yvonne Andersen (1,5 millioner), «Soloppgang» av Jorunn Johansen (2,2 millioner) og «Skjærgårdsliv» av Jeanette Semb (1,2 millioner).