onsdag, 12 februar 2020 07:55

Forlag satser på kortformatet – Jørgen Brekke først ut

Skrevet av NTB-Veronica Karlsen
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Forfatter Jørgen Brekke og redaktør Marius Aronsen i Vigmostad & Bjørke har stor tro på at kortromanen kan slå an i vår tid, der konkurransen om folks tid og oppmerksomhet er så hard. Brekke er først ut med bok i en serie som tar for seg et av de 10 bud: «Andre guder». Forfatter Jørgen Brekke og redaktør Marius Aronsen i Vigmostad & Bjørke har stor tro på at kortromanen kan slå an i vår tid, der konkurransen om folks tid og oppmerksomhet er så hard. Brekke er først ut med bok i en serie som tar for seg et av de 10 bud: «Andre guder». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Er kortromanen svaret på hektiske dager med manglende lesetid? Nå kommer en serie bøker fra Vigmostad & Bjørke som skal kunne være mulig å lese på en kveld.

Redaktør Marius Aronsen i Vigmostad & Bjørke er mannen bak ideen om de kjapt leste og fortettede romanene. Han har gitt et knippe forfattere følgende utfordring: Fortellingen skal telle maks 160 sider, handlingen skal legges til samtid eller fremtid – og være inspirert av de ti bud?

– Det var en veldig spennende utfordring å få, sier Jørgen Brekke – som ikke lot seg be to ganger.

– Bibelen og Det gamle testamente består av fortellinger som rommer det meste av menneskelige følelser, erkjennelser og erfaringer. Med de ti bud har man dratt erkjennelsene ned til ti leveregler, det var spennende å la disse skape et utgangspunkt for samtidsfortellinger, forklarer redaktøren om valget av rød tråd i bokserien.

Jørgen Brekke er først ut – og han har gitt sitt blodferske bidrag tittelen «Andre guder».

– «Du skal ikke ha andre guder enn meg» kan høres ut som et vanskelig bud å ta utgangspunkt i. Men også i dag har vi våre gullkalver som vi danser rundt, og da jeg lot sjalusi få bli en drivkraft her, så løsnet det ganske fort, forklarer forfatteren. Han legger til at han jo egentlig skriver om det femte budet, «Du skal ikke slå i hjel», hver gang han skriver krim.

– Derfor var det spennende å gi meg selv utfordringen det var å skrive rundt det første budet.

Vil konkurrere med Netflix

Redaktør Aronsen har så langt fått med seg fem profilerte forfattere på bokprosjektet. Arne Svingen, Knut Nærum, Håvard Syversen og Levi Henriksen er nemlig også med på kortroman-moroa, og etter planen skal det komme to nye kortromaner allerede til høsten. Til slutt skal det foreligge ti bøker i serien, hver og en med et av de ti bud som utgangspunkt.

Men ikke alle bøkene blir i krim- eller thrillersjangeren.

– En av de kommende romanene blir en sosialrealistisk roman, mens en annen tar oss med til fremtiden, røper redaktøren. Som også lover at noen kvinnelige forfattere skal på plass.

Aronsen har stor tro på kortroman-prosjektet.

– Det er noe med at det er så lett å sette på en Netflix-serie, og så lett å sette seg ned med nettbrettet. Vi leser rett og slett mindre, men kan korte bøker være redningen?

Redaktøren understreker at han ikke vil de store romanene, som teller mange hundre sider, til livs.

– Men for mange er det helt umulig å komme seg igjennom en slik bok. Tiden strekker rett og slett ikke til. Men denne her kan du faktisk lese på en kveld, eller på en helgetur, understreker han.

Sjalusi i en boble

I «Andre guder» får vi bli med til en sekterisk menighet hvor vi blir kjent med Linda og Jonny. De gikk i samme klasse i oppveksten, der Linda var den pene jenta mens Jonny forsvant til rusen. Etter noen år på skårplanet har han imidlertid klart å streite seg opp igjen. Og en dag møter han sin gamle flamme Linda på det som for ham fremstår som et helt tilfeldig møte på folkebiblioteket i Kristiansand.

Linda er kristen og introduserer Jonny for Guds Bud, en menighet styrt av den karismatiske og ruvende predikant Isaksen.

– Jeg har valgt å fortelle historien fra ulike synsvinkler, sier Brekke. Han utdyper at han lar Linda og Jonny få føre ordet vekselvis gjennom historien. Det gir boken en lett form.

Brekke syntes også det var moro å fordype seg i det tette menighetsmiljøet, der en predikant er gitt så stor makt og medlemmene lever sine liv, som i en boble.

– Inn i dette tette miljøet kan det jo fort oppstå litt av hvert. Ikke minst sjalusi, sier forfatteren – som satte pris på de teologiske spørsmålene som reiste seg mens han skrev. For er det ikke litt av et paradoks at Gud ber oss om å ikke ha andre guder, dersom det ikke finnes andre guder? Og uten det første budet – hadde vi da hatt de andre? Hvor mye har de ti bud betydd for oss – og hva betyr de for oss i dag?

– Håpet er jo å skrive underholdning. Men underholdning som kan skape både samtaler og refleksjon, sier spenningsforfatteren.