fredag, 24 januar 2020 07:52

Sjelden ære for Enger

Skrevet av NTB-Veronica Karlsen
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Forfatteren Thomas Enger med boka «Enkebyen – de bortførte». Forfatteren Thomas Enger med boka «Enkebyen – de bortførte». Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix NTB kultur

Thomas Enger har vunnet Uprisen to ganger før – og er nå nominert på ny.

Thomas Enger en denne gangen nominert med «Enkebyen – de bortførte».

– Jeg har tro på at denne boken kan nå langt ut, uttalte Enger til NTB da boken utkom i fjor. Den ble blant annet sammenlignet med «Hunger Games», og forfatteren kunne fortelle at ideen til «Enkebyen», som handler om et preapokalyptisk overvåkingssamfunn, kom til ham for flere år siden.

Men den doble Uprisen-vinneren, som også er kjent for sine fem krimbøker om journalisten Henning Juul, hadde flere prosjekter som skulle sluttføres før han kunne hengi seg til fremtidsvisjonen.

– Henning Juul har opptatt meg dag og natt over ganske mange år. Og så har jeg startet en krimserie med Jørn Lier Horst.

– En ære

Enger har vunnet Uprisen to ganger tidligere, henholdsvis for «Den onde arven» (2014) og «Killerinstinkt» (2018).

Fjorårets «Enkebyen» fikk VG til å trille fram terningkast fem og kvittere: «Thomas Engers dystopiske ungdomsroman har alt som skal til for å bli en suksess både her hjemme og ute i verden».

Nå er gleden på ny stor i Enger-leiren.

– Det er en stor, stor ære å bli nominert til Uprisen – den viktigste og mest prestisjetunge prisen man kan få som forfatter av ungdomsbøker, sier Enger – og legger til at nominasjonen gir ham motivasjon når han nå skal ferdigstille neste bok i serien om Stella Stærk og Enkebyen.

Farlig for jenter

Med «Enkebyen» har Enger tegnet en verden som sjelden har sett mørkere ut. Det tror han ungdommen er klar for.

– De liker at det er spennende, og jeg vil gi dem spenning. Samtidig er boken et lite varsku om at dersom vi ikke snur nå, så har vi faktisk et veldig problem.

Enger sier at når vår tids store utfordring handler om nettopp klima, så ble det naturlig for ham å gripe tak i det.

– Jeg har skapt en verden som er knusktørr når det er tørke, men som flommer over når det regner. I denne verdenen har alt gått til helvete, og jeg ville finne ut hvordan mennesker er mot hverandre i et slikt samfunn, utdyper han og legger til at i dette beintøffe samfunnet er det spesielt jenter som lever farlig.

Skal bli serie

«Enkebyen» er første bok ut i det som skal bli en bokserie fra Capitana forlag.

Uprisens nominasjonsjury har funnet fram til fem bøker foran kåringen av årets ungdomsbok. Ved siden av Engers bok er «Dette er ikke oss», av Neda Alaei (Gyldendal), «Følg med nå» av Trygve Skaug (Cappelen Damm), «Minus 14» av Espen Dekko (Gyldendal) og «Brådypt» av Elin Viktoria Unstad (Cappelen Damm) nominert.

Nominasjonsjuryen har bestått av elever fra blant annet Smestad ungdomsskole, Vågå ungdomsskole og Hisøy skole. Nå skal sju juryklasser fra ulike deler av landet lese bøkene før vinneren kåres.

Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka. Prisen arrangeres av Foreningen! les i samarbeid Norsk Litteraturfestival og Den kulturelle skolesekken.

Vinneren av prisen offentliggjøres på Lillehammer 28. mai.