torsdag, 26 januar 2023 15:16

Kartverket: Hofsfoss blir Hovsfoss

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)

I forbindelse med adresseringen har Kartverket, etter ønske fra Ringerike kommune, reist navnesak på navnet Hovsfoss/Hofsfoss kraftverk. Kartverket har også tatt med i saken primærnavnet Hov (gnr. 87) og navn avledet av dette.

Kommunen har gjennomført høringsrunde og tilskrevet alle eiere, men har bare fått inn én høringsuttalelse. Den er fra Ringerike Historielag, som skriver «Styret i Ringerike Historielag har sett på denne saken og
mener at navnet bør være Hofsfoss, slik den har blitt omtalt i "alle år".
Det kan se ut som det er et skille mellom østsiden og vestsiden av elven med hensyn til skrivemåte av Hov/Hof, og vi mener at dette bør videreføres». Kommunen har ikke avgitt noen uttalelse, men skriver i
oversendelsesbrevet at Hofsfoss er et gammelt stedsnavn brukt i området, og har lagt ved følgende uttaleopplysninger fra Margit Harssons navnebase: /’håfsfåss/ (navnet på fossen), /’håfsfåssvæiæn/ og /’håfsfåss’n/ (navn på foss/husmannsplass).

 

Hof Bruk Kraftstasjon blir Hov Bruk Kraftstasjon. Gårdsnavnet Hofsby blir til Hovsby. Håvang blir til Hovvang. Hov gård skal heretter bare hete Hov.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Andre saker å lese

Høyre med ny knallmåling

21-03-2023 Politikk NTB - avatar NTB

Høyre med ny knallmåling

Regjeringsmakten ville skiftet til borgerlig side dersom det var valg i dag, ifølge ny måling. Høyre får 34,6 prosent.

Les mer i RingeriksAvisa

Politiet klarer ikke å stanse voldsbølgen i Stockholm

21-03-2023 Nyheter NTB-TT - avatar NTB-TT

Politiet klarer ikke å stanse voldsbølgen i Stockholm

Tross økt innsats fra politiet mot skytinger og sprengninger i Stockholm, er det så langt ingenting som tyder på at den gjengrelaterte voldsspiralen avtar.

Les mer i RingeriksAvisa

Kirkens Bymisjon: Papirløse barn blir sviktet av Norge

21-03-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Kirkens Bymisjon: Papirløse barn blir sviktet av Norge

Papirløse barn lever med angst og får ikke nok helsehjelp eller skolegang, ifølge en ny rapport fra Kirkens Bymisjon. De påpeker brudd på barnekonvensjonen.

Les mer i RingeriksAvisa

Lørdag 25.3 starter fotballen

21-03-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Hønefoss møter Øvrevoll Hosle på AKA arena til årets første kamp i 1.divisjon for kvinner lørdag den 25.3 kl 13.00.Billetter kan du kjøpe her    

Les mer i RingeriksAvisa