torsdag, 26 januar 2023 15:16

Kartverket: Hofsfoss blir Hovsfoss

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)

I forbindelse med adresseringen har Kartverket, etter ønske fra Ringerike kommune, reist navnesak på navnet Hovsfoss/Hofsfoss kraftverk. Kartverket har også tatt med i saken primærnavnet Hov (gnr. 87) og navn avledet av dette.

Kommunen har gjennomført høringsrunde og tilskrevet alle eiere, men har bare fått inn én høringsuttalelse. Den er fra Ringerike Historielag, som skriver «Styret i Ringerike Historielag har sett på denne saken og
mener at navnet bør være Hofsfoss, slik den har blitt omtalt i "alle år".
Det kan se ut som det er et skille mellom østsiden og vestsiden av elven med hensyn til skrivemåte av Hov/Hof, og vi mener at dette bør videreføres». Kommunen har ikke avgitt noen uttalelse, men skriver i
oversendelsesbrevet at Hofsfoss er et gammelt stedsnavn brukt i området, og har lagt ved følgende uttaleopplysninger fra Margit Harssons navnebase: /’håfsfåss/ (navnet på fossen), /’håfsfåssvæiæn/ og /’håfsfåss’n/ (navn på foss/husmannsplass).

 

Hof Bruk Kraftstasjon blir Hov Bruk Kraftstasjon. Gårdsnavnet Hofsby blir til Hovsby. Håvang blir til Hovvang. Hov gård skal heretter bare hete Hov.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Andre saker å lese

Russland: Ukrainsk rakett har truffet svartehavsflåtens hovedkvarter på Krim

22-09-2023 Nyhetsklipp NTB-Reuters - avatar NTB-Reuters

Minst én ukrainsk rakett har truffet den russiske svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol på Krim-halvøya, bekrefter lokale myndigheter.

Les mer i RingeriksAvisa

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

22-09-2023 Politikk NTB - avatar NTB

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

– At partiledelsen ikke vil kalle dette en krise, forsterker krisen, mener Martin Kolberg. Han ber Støre invitere SV inn i regjeringen, men de vil ikke redde Ap.

Les mer i RingeriksAvisa

Analytikere: Ukraina første gang bak Russlands tredje forsvarslinje

22-09-2023 Nyheter NTB-AFP-TT - avatar NTB-AFP-TT

Analytikere: Ukraina første gang bak Russlands tredje forsvarslinje

Ukrainske styrker opererer enkelte steder vest i Zaporizjzja bak Russlands tredje og siste forsvarslinje, ifølge Institute for the study of war (ISW).

Les mer i RingeriksAvisa

Nå er det jul igjen – i alle fall på radio

22-09-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå er det jul igjen – i alle fall på radio

Mens eplene fremdeles henger røde på trærne, starter Lise Askvik friskt opp årets juleradio. Det skjer på dagen tre måneder før julaften, den 24. september. Juleradioen kan høres over hele...

Les mer i RingeriksAvisa