onsdag, 28 september 2022 12:43

Durek Verrett vant ikke fram mot Se og Hør i PFU

Durek Verrett har klaget Se og Hør inn for PFU, men nådde ikke fram. Durek Verrett har klaget Se og Hør inn for PFU, men nådde ikke fram. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB  

Se og Hør brøt ikke god presseskikk da ukebladet omtalte helsetilstanden til Durek Verrett i en artikkel i desember i fjor, ifølge PFU.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er pressens eget klageorgan. Onsdag behandlet de en klage fra Durek Verrett, også kjent som sjaman Durek.

Saken handlet om et oppslag på ti sider i Se og Hør 17. desember i fjor, hvor Verretts helsetilstand og sykdom ble omtalt.

Verrett hadde ikke selv medvirket til saken og takket nei da Se og Hør oppsøkte ham på gata i Los Angeles for å spørre om et intervju.

– En slik massiv og detaljert reportasje om sensitive helseopplysninger er svært utleverende og belastende for Durek Verrett. Belastningen forsterkes av at Se og Hør gir leseren inntrykk av at Durek Verrett har medvirket til omtalen, skrev Verrett i sin klage til PFU, som er sendt via advokat Kyrre Eggen.

Verrett er forlovet med prinsesse Märtha Louise.

– Relevant opplysning

PFU diskuterte saken grundig, og flere av medlemmene ga uttrykk for tvil og at det var en vanskelig sak. Men de endte likevel med en felles avgjørelse om at Se og Hørs oppslag ikke er i strid med god presseskikk.

I sin innstilling til avgjørelse viser utvalget til at Veretts sykdom er relevant å opplyse om, sett i lys av at han hevder å kunne helbrede seg selv, og at dette er knyttet til hans kommersielle virksomhet.

PFU viser også til at han ved tidligere anledninger har vært åpen om sin helsetilstand, blant annet i en bok fra 2019.

Åpner ikke for fri omtale

I diskusjonen ble det understreket at dette er en veldig spesiell sak, og at offentlige personer også har et sterkt vern mot omtale av private helseopplysninger.

– Pressens Faglige Utvalg minner om at personer som opptrer i offentligheten, også har rett til vern mot nærgående omtale av sensitive personlige forhold. At en person er kjent åpner ikke for at mediene kan omtale alle sider ved personens privatliv. Det må foreligge en berettiget offentlig interesse knyttet til opplysningene som publiseres, heter det i innstillingen, som ble vedtatt med enkelte endringer i andre avsnitt.

Andre saker å lese

Vålerenga ydmyket serieleder Oilers

04-02-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Vålerenga knuste serieleder Stavanger Oilers 6-1 på hjemmebane lørdag. Steffen Thoresen spilte sin 914. kamp i norsk eliteserie da Manglerud Star tapte klart.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 5

04-02-2023 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 5

Her er de ferske eiendomsoverdragelsene fra den siste uken.

Les mer i RingeriksAvisa

Storhamar dominerte mot Stavanger Oilers – Stjernen med maktdemonstrasjon

03-02-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Det ble en fest for hjemmefansen da Storhamar slo Stavanger Oilers på egen is i eliteserien ishockey. Stjernen ydmyket Frisk Asker i en målfest.

Les mer i RingeriksAvisa

Bil krasjet i gangbrua - E16 stengt på ubestemt tid

03-02-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Bil krasjet i gangbrua - E16 stengt på ubestemt tid

E16 mellom Skui og Sollihøgda er sperret i begge retninger på ubestemt tid etter at et kjøretøy kjørte inn i en gangbru. Det er ikke meldt om personskader.

Les mer i RingeriksAvisa