tirsdag, 13 september 2022 13:59

Fjell- og øyturer i sommerskrud

Rondane Rondane

Fjell- og øyturer i sommer Norge er ikke å fornekte når godværet slår til. Rondane, Ruten i Heime kommune, majestetiske fjell i Valldal krydret med stopp på Harøya ble uforglemmelige naturopplevelser.

 

Etter to år med nedstengning ble Norge gjenåpnet fra nyttår 2022. Reiserestriksjonene ble opphevet og forventningsfulle nordmenn planla og bestilte sydenturer over en lav sko. Men riset bak speilet var at mange ikke hadde fornyet passene sine. Når så leverandøren av pass og ID-kort ikke klarte å levere som forventet gikk reiseplanene opp i røyk for mange solhungrige nordmenn.

Lange ventelister

Ventelisten på å utstede nytt pass ble på flere måneder, noe som ødela reiseplanene for mange inkludert vår familie. Passet til kona gikk ut på nyåret. Hun dro til Hønefoss politikammer og regnet med at det ville være en smal sak å få nytt pass. Men der fikk hun beskjed om å komme tilbake i slutten av august for å bestille nytt pass.

Fjellturer

Hva gjør du når Syden-turen gikk opp i røyk? Jo, vi planla å dra på fjellturer i Rondane, Møre og Romsdal og Trøndelag. Første stopp var Smuksjøseter i hjertet av Rondane. To dagers opphold med knallvær gjorde dagsturene til Per Gynt hytta og omliggende fjellområder til en vakker naturopplevelse. Fra Rondane gikk turen til Nerskogen utenfor Oppdal der vi booket hytte på Airbnb til en rimelig penge. Det ble et avslappende opphold før vi dro videre til Kyrksæterøra. Her overnattet vi tre dager på Skogrand Camping. Første fjelltur var Dalumsfjellet som er et populært og flott utsiktspunkt like i nærheten av Kyrksæterøra. Helt sør-vest i Sør Trøndelag ligger fjellet Ruten som er 1040 meter over havet. Fjellet ligger på grensen mellom Hemne og Rindal kommune, og er den høyeste toppen i Hemne kommune. Utsikten var upåklagelig med vakre Trollheimen i det fjerne.

Herskapelig hotell

union hotell

Etter noen flotte dager i Sør Trødelag kjørte vi til Valldal der vi bl.a. besøkte Hotel Union Øye i Norangsfjorden. Dette er et av Europas mest herskapelige hotell, som har vært et attraktivt reisemål for fjellfolk, kongelige og forfattere i generasjoner. Helt siden åpningen i 1891 kan hotellets gjester nyte stillheten i storslåtte naturomgivelser. Rommene har fått navn etter kjente personer som har bodd der fra keiser Willhelm, Kong Oscar, Dronning Maud og Prinsesse Victoria. I tillegg har forfatterne Karen Blixen, Knut Hamsun, Henrik Ibsen, komponisten Edvard Grieg og polfarer Roald Amundsen vært der

Harøya og Sandøya

Vi avsluttet vår reise med et opphold på Harøya en øy i Ålesund kommune i Møre og Romsdal. Øya ligger ytterst i Romsdalskysten med Norskehavet rett utenfor. Harøya ligger vest for Harøyfjorden og er den nordligste og største av Nordøyane. Det største «fjellet» er Harøyburet 156 meter over havet med utsikt utover storhavet og nærliggende øyer og holmer. Her fikk vi oppleve storslått natur som ble kronet med en tur til Sandøya som bærer navnet med sitt rette. Vakkert sommervær og hvite sandstrender så langt øye kunne se, gjorde øy oppholdet til en uforglemmelig opplevelse.

fiskebaat haroya

Andre saker å lese

Betongsaging i Jevnaker

07-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Elite Betongsaging AS er egistrert med adresse Musemyrveien 2 i Jevnaker kommune. Aksjekapitalen er kr 30.000. Formål: Betongsaging, kjerneboring, riving, splitting av fjell. Daglig leder og styreleder er Brian Strands Petersson. Med...

Les mer i RingeriksAvisa

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

06-06-2023 Nyheter NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen - avatar NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

Datatilsynet mener strømming av barneidrett som hovedregel ikke kan gjennomføres lovlig etter personvernregelverket.

Les mer i RingeriksAvisa

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

06-06-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

Fra 30. juni fjernes EUs koronasertifikat fra Helse-Norge. Årsaken er at ordningen blir opphevet.

Les mer i RingeriksAvisa

Snekkertjenester i Hole

06-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Start Montering AS er et nytt firma registrert i Hole med en kapital på kr 30.000.

Les mer i RingeriksAvisa