torsdag, 12 mai 2022 20:46

Norge, Danmark og Island jobber med felles støtteerklæring til Sverige og Finland

Skrevet av
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter at Norge, Danmark og Island vil komme med en felles støtteerklæring til Sverige og Finland om landene søker Nato-medlemskap. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter at Norge, Danmark og Island vil komme med en felles støtteerklæring til Sverige og Finland om landene søker Nato-medlemskap. Foto: Javad Parsa / NTB

De tre nordiske landene som er med i Nato, jobber med en felles erklæring for å understøtte Sveriges og Finlands sikkerhet etter de har søkt Nato-medlemskap.

Det bekrefter statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG torsdag kveld. Tidligere på dagen bekreftet statsministeren overfor NTB at Norge, Danmark og Island kan ratifisere svensk og finsk Nato-medlemskap samme dag.

– Storbritannia har nå vært i Sverige og Finland og undertegnet gjensidige sikkerhetsavtaler. De har uttrykt vilje til å komme hverandre til unnsetning. Det er langs denne linjen vi nå jobber sammen med Danmark og Island, sier Støre.

I perioden fra Sverige og Finland eventuelt søker Nato-medlemskap til blir tatt opp som fullverdige medlemmer, er det frykt for reaksjoner fra Russland.

Nato-Norden vil få 250 moderne kampfly

Terskelen for å gå til krig i Norden vil bli høyere og kampkraften vil øke kraftig dersom Sverige og Finland melder seg inn i Nato, sier forsker Dag Henriksen.

Blant annet har både Norge, Danmark og Finland valgt å anskaffe F35-fly, som gjør at Norden vil ha til sammen 150 slike i samme allianse om få år, dersom Finland melder seg inn i Nato.

– Kvaliteten på de nye kampflyene gjør at vi vil få en kampkraft vi ikke har vært i nærheten av i Norden på veldig lenge. Sannsynligvis ikke noen gang, sier Henriksen til NRK.

Han er forsker ved Luftkrigsskolen.

Dersom Sverige også melder seg inn i Nato, vil Norden som helhet ha i størrelsesorden 250 kampfly. Island er også Nato-medlem, men har ikke eget forsvar.

– Jeg hadde tenkt meg nøye om hvis jeg satt på russisk side og skulle utfordre denne kampkraften som også har hjelp og støtte fra resten av Nato og USA.

I tillegg kommer mulighetene for tettere samarbeid innenfor utdanning, trening, koordinering, logistikk og innkjøp.

– Terskelen for å gå til krig vil heves, sier Henriksen.

Andre saker å lese

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

06-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

Som første eiendomsutvikler i kommunen og en av de første i Viken, har Tronrud Eiendom blitt Miljøfyrtårn-sertifisert, og tar med det et nytt steg i den grønne omstillingen.

Les mer i RingeriksAvisa

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

05-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

Politiet avfyrte natt til lørdag varselskudd etter melding om at en person gikk med et skytevåpen i Rygge. Det viste seg at mannen kun bar på en paraply.

Les mer i RingeriksAvisa

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

05-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

Statens vegvesen, Skanska og PNC er enige om sluttoppgjøret for ny E16 i Jevnaker og inn i Ringerike. Det betyr at Vegvesenet holder seg innenfor styringsramma på 3,18 milliarder kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

04-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

To 17-åringer ble drept i masseskytingen i Danmark. Også en 47 år gammel mann er drept. Politiet betegner ikke skytingen som et terrorangrep.

Les mer i RingeriksAvisa